Index Vakbarát Hírportál

Megtiltották, hogy harci repülőgépek repüljenek a horvát városok felett

2022. március 15., kedd 22:27

Parancsban tiltotta meg Zoran Milanovic horvát államfő a fegyveres erők vezérkari főnökének, hogy Zágráb és a többi horvát város fölött katonai repülőgépek repüljenek – közölte a horvát elnöki hivatal.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő még hétfőn közölte, hogy Franciaország segítségét kérte a horvát légtér védelmében.

Plenkovic később a Dubrovnik mellett állomásozó Charles De Gaulle francia repülőgép-hordozót is meglátogatta, majd bejelentette, hogy a horvát és francia katonai erők gyakorlatozni fognak a horvát légtérben.

A horvát MiG–21-es harci gépek és a francia Rafale-ok közösen több horvát város felett is átrepültek kedd délután.

Zoran Milanovic emiatt arra utasította a horvát hadsereg vezérkari főnökét, hogy haladéktalanul vizsgálja ki, és állapítsa meg, kinek a felelőssége a zágrábi lakosok háborgatása.

Az államfő egyúttal megtiltotta, hogy a jövőben harci repülőgépek repüljenek Zágráb és más horvát városok felett – adta hírül az MTI.

Lezuhant egy drón Zágrábban

Az Index is beszámolt arról, hogy Horvátországban csütörtök éjjel lezuhant egy olyan robotrepülőgép, amely a horvátok szerint Magyarországról lépett be országuk légterébe.

Az eset miatt a Magyar Honvédség Gripenjeit is riasztani kellettA Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken azt közölte, hogy végig nyomon követte és ellenőrzés alatt tartotta Magyarország légterébe lépésétől a Zágrábban lezuhant drónt, amely nagyjából negyven percig haladt a magyar légtérben.

Horvátországban komoly visszhangja lett a lezuhant drón ügyének. A  horvát katonai rendőrség vezetője szerint néhány roncsdarab azt valószínűsíti, hogy  a repülőgépen robbanószerkezet is volt.

Csúnya, veszélyes incidens

Zoran Milanović horvát államfő hétfőn megbeszélést tartott a horvát védelmi erők és a biztonsági hírszerző ügynökség vezetőivel. Ezt követően a horvát légvédelmi rendszer kiépítését sürgette. Úgy vélte, most jött el az ideje, hogy gyorsan lépjenek, bár hozzátette: nem valószínű, hogy a Zágrábban lezuhant drónhoz hasonló eset még egyszer előfordulhat. Ennek ellenére – mint mondta – a döntést maguknak kell meghozniuk.

A drón átrepült Magyarországon. Megtörtént. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy ilyesmi nem fog még egyszer megismétlődni

– fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy kapcsolatban állnak a magyar féllel, de a történteken már nem lehet változtatni. Tanultunk ebből valamit, NATO-tagok vagyunk, de a saját biztonságunkról csak mi gondoskodhatunk – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: ez egy csúnya, veszélyes incidens volt. Egyúttal arra kért mindenkit, aki információval rendelkezik a vizsgálatról, hogy hallgasson róla.

Az államfő – hiába firtatták újságírók – nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, valóban volt-e bomba a lezuhant drónon. Mario Banožić védelmi miniszter vasárnapi nyilatkozatát, amely szerint robbanószerkezet nyomaira, légibomba darabjaira bukkantak a roncsok között, Zoran Milanovic felelőtlennek és veszélyesnek minősítette.

Rovatok