Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Fox News operatőre Ukrajnában

2022. március 15., kedd 18:03

Meghalt Pierre Zakrzewski, a Fox News operatőre, miután hétfőn tűz ütött ki abban a járműben, amelyben utazott, a Kijev melletti Horenkában – jelentette be Suzanne Scott, a Fox News vezérigazgatója. Az operatőrt egyik kollégája is elkísérte, őt jelenleg kórházban ápolják.

A Fox News újságírója, Benjamin Hall, aki az operatőr-fotóriporter Zakrzewskivel volt, megsérült, és továbbra is kórházban van.

Nagy szomorúsággal és nehéz szívvel osztjuk meg ma reggel a hírt szeretett operatőrünkről, Pierre Zakrzewskiről. Pierre háborús övezeti fotós volt, aki a nálunk töltött hosszú ideje alatt szinte minden nemzetközi hírrel foglalkozott a Fox News számára, Iraktól Afganisztánon át Szíriáig

– mondta Scott, aki az 55 éves operatőrről elmondta, hogy az újságírói tehetsége páratlan volt.

Scott szerint Zakrzewski tavaly kulcsszerepet játszott abban, hogy az afgán munkatársakat és családjaikat kimenekítsék az országból. Segítségnyújtásáért a Spotlight Awards díjátadón „Unsung Hero” (el nem ismert hős) díjat kapott.

Pierre állandó szereplője volt minden nemzetközi tudósításunknak. Pozitív szellemének, határtalan energiájának öröksége velünk marad

– mondta Jay Wallace, a Fox News elnöke és ügyvezetője.

A csatorna vezérigazgatója mély részvétét fejezte ki az elhunyt operatőr feleségének és családjának.

Ukrán hírforrások szerint Anton Herascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint a Fox News megsérült újságírója, Benjamin Hall jelenleg is kórházi ápolásra szorul. A tanácsadó információi szerint az orvosoknak amputálniuk kellett a lába egy részét.

Nem az első újságírót ölték meg Ukrajnában

Az ukrajnai helyzet egyre veszélyesebbé válik az újságírók számára is, akik országszerte tudósítanak az orosz invázió helyzetéről és a menekültválságról. Korábban a Fox News közölte azt is, hogy egyik újságírója megsérült az ukrán főváros mellett, miközben a harcokról tudósított, azonban nem árulták el, kiről van szó.

A New York Times korábbi munkatársa is életét vesztette Irpinyben vasárnap, amikor amerikai haditudósítókra nyitottak tüzet az orosz katonák. Egyikük a helyszínen életét vesztette, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A kijevi régió rendőrfőnöke szerint a megszállók így próbálják elhallgattatni a médiát, hogy ne tudják feltárni az igazságot.

(Borítókép: A Fox News jóvoltából készült dátum nélküli képen Pierre Zakrzewski operatőr a kijevi Intercontinental Hotelben pózol kollégáival 2022. március 14-én. Fotó: AFP)

Rovatok