Index Vakbarát Hírportál

Mekkora veszélyt jelentenek az elfoglalt atomerőművek Ukrajnában?

2022. március 16., szerda 16:29

Továbbra sem világos, hogy a propagandaszólamokon kívül miért olyan fontos az oroszoknak, hogy sorra foglalják el az atomerőműveket Ukrajnában. A csernobili erőműnél megszűnt az áramellátás, viszont még mindig tárolnak a helyszínen több ezer kiégett radioaktív fűtőanyagot. Milyen veszélyeket rejt, ha – áram híján – már nem tudják hűteni őket? Mekkora támadást bír ki a csernobili erőmű kettős szarkofágja? Mikor adnak jódtablettát? Ezekről is beszélgettünk a Kibeszélő különkiadásában Szieberth Mátéval, a BME Nukleáris Technika tanszék vezetőjével.

Ukrajna áramellátásának ötven százalékát adják az atomerőművek. A tizenöt atomerőművi blokkból ma már csak nyolc üzemel, a többit vagy leállították biztonsági okokból, vagy éppen karbantartást végeznek rajtuk. Ezek közül számos van már orosz kézen, mivel a háború első három hetében az orosz csapatok az erőműveket is elfoglalandó célpontként jelölték meg. A létesítményeket gyakran olyan támadás érte, amely nagyon könnyen radiológiai veszélyhelyzetet idézhetett volna elő.

Szieberth Máté azonban úgy véli, hogy mindezek ellenére is biztonságosak az ukrán erőművek.

Szó volt arról is a Kibeszélő különkiadásában, hogy egy atomerőmű-baleset következtében kinek kell jódtablettát adni, illetve hogy mire is jó ez a készítmény, és a balesetet követően mikor kell alkalmazni.

Mekkora veszélyt jelentenek az elfoglalt atomerőművek Ukrajnában?

A műsorban szóba került többek között az is, hogy 

A szakértő szerint a csernobili erőművet nem szándékosan szállták meg az orosz csapatok.

Egyszerűen útba esett a Belarusz irányából érkező és Kijev felé előrenyomuló haderőnek, hiszen elhagyatott, kevésbé őrzött, komoly ellenállást nem produkáló térségről beszélünk, amely a baleset óta amúgy is tiltott, elzárt övezet.

Az ukrajnai atomerőművek civil létesítmények, azonban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem mindenhol a normális módon és mederben folyik az atomerőművek üzemeltetése, különösen az orosz csapatok jelenléte miatt. Ugyanakkor semmi nem utal arra, hogy bármiféle radiológiai veszélyhelyzet állna fönn.

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkünket itt érheti el.

Rovatok