Index Vakbarát Hírportál

WHO: A világ egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága Etiópiában van

2022. március 16., szerda 19:17

A világ egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága Etiópiában van – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a sajtótájékoztatóján.

Miközben a világ figyelme az ukrajnai vérontásra összpontosul, Tedrosz szerint a világon sehol másutt nincs annyira veszélyben emberek millióinak egészsége, mint Etiópia forrongó Tigré tartományában” – írta meg az MTI.

A tigréi származású főigazgató katasztrofálisnak nevezte az ottani állapotokat, mondván: a térség már 500 napja el van vágva a külvilágtól.

Hangsúlyozta:

december közepétől nem jutott be a tartományba élelmiszersegély, és a WHO helyzetértékelése szerint a helyi egészségügyi létesítmények háromnegyede megsemmisült.

A régióban nagyjából negyvenezer HIV-fertőzött nem kap kezelést.

Igen, tigréi vagyok, és ez a krízis személyesen érint engem és a családomat, illetve a barátaimat is” – hangsúlyozta Tedrosz, majd hozzátette: Nekem a WHO főigazgatójaként ugyanakkor kötelességem megvédeni és támogatni az egészségügyet, mindenütt, ahol veszélybe kerül, és sehol máshol a világon nincs akkora veszélyben emberek millióinak egészsége, mint Tigrében.”

Tedrosz Ukrajnára tekintve arról beszélt, hogy a WHO eddig 43 támadást dokumentált egészségügyi dolgozók és létesítmények ellen az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta, és felszólította a konfliktus szereplőit, hogy vessenek véget ezeknek az atrocitásoknak.

Hozzátette: a WHO több ukrán városba nyitott ellátási útvonalat, bár helyenként nagy nehézséget jelent bejutni ezekbe, mindemellett felhívta figyelmet arra is, hogy a WHO „nem csupán” az ukrajnai és etiópiai válsággócokkal foglalkozik, hanem egyebek között a jemeni és szíriai krízisekkel is. Az addisz-abebai kormány részéről nemrégiben kemény bírálatok érték Tedroszt, mert erőteljesen kifogásolta, hogy az etióp vezetés miként kezeli a forrongó Tigrében kialakult helyzetet.

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Rovatok