Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a France 24 közszolgálati csatornát Maliban

2022. március 18., péntek 10:54

A francia Le Monde szerint nem sugározhat többé Maliban két francia közszolgálati csatorna, a France 24 és a Radio France Internationale.

A helyi sajtó sem vehet át híreket a France 24 és a Radio France Internationale francia médiumoktól, amelyek hagyományosan népszerűek a frankofón országokban.

Az országot irányító katonai junta szerint a két csatorna hazugságokat terjesztett a civilekkel szembeni állami erőszakról,

amiről az ENSZ és a Human Rights Watch emberi jogi szervezet is beszámolt, írta meg a Le Monde. 

A Human Rights Watch adatai szerint tavaly december óta 71 civilt öltek meg az országban, ehhez képest a hatóságok a ruandai népirtás idején működő propagandához hasonlították a francia közmédiát.

Franciaország és európai szövetségesei februárban vonták ki csapataikat Maliból, miután a 2020-ban hatalomra került junta Oroszország felé fordult, és a francia nagykövetet is kiutasította, összegezte a Le Monde.

Tavaly év végén a misszióban érintett nyugati hatalmak közölték, hogy az orosz magáncég, a Wagner zsoldosai jelentek meg a nyugat-afrikai országban, de a mali junta ezt tagadta.

A francia csapatok 2013-ban, a dzsihadisták megfékezése érdekében érkeztek Maliba. Miközben a mali hadsereg az ország közepén folyamatos támadásba lendül a dzsihadista csoportok ellen, és szinte naponta kommunikál területi visszahódításairól, Michèle Bachelet volt chilei elnök először mutatott rá az emberi jogok és a humanitárius jog súlyos megsértésére”.

Emmanuel Macron elítélte a szerinte egyáltalán nem komolyan vehető döntést, hogy Maliban két francia közszolgálati csatornát is betiltottak, és hozzátette, hogy Bamako intézkedései „alaptalan vádakra” épülnek.

Rovatok