Index Vakbarát Hírportál

Itt az ukrán rajzfilm arról, hogy rúgja szét Oroszország hátsóját Ukrajna

2022. március 18., péntek 14:33

Emlékeznek még arra a rajzfilmre, amelyet az orosz gyerekeknek készítettek, hogy megmagyarázzák, Oroszország miért volt „kénytelen különleges hadműveleteket” indítani Ukrajna ellen? Nos, elkészült az ukrán verzió is, amely humorával és hirtelen erőszakosságával inkább a felnőtteknek szól, de a narrátor olyan mézesmázos hangon beszél, hogy esti mese is lehetne. 

Ványa (Oroszország) és Kolja (Ukrajna) két jóbarát volt, előbbi mindig megvédte Kolját, ha valaki bántotta őt. A történet itt még egyezik az eredeti orosz, gyermekeknek szóló propagandafilmmel

Miután felnőttek, egy iskolába jártak, padtársak voltak – folytatja a mesélő. Hirtelen Kolja a szünetben más osztálytársakkal is játszani kezdett, amitől Ványa nagyon mérges lett, és követelte Koljától, hogy csak vele barátkozzon. Kolja azonban azt mondta, hogy majd ő eldönti, kivel barátkozik. Ványa erre még idegesebb lett, és kijelentette, hogy ő már mindenkivel megbeszélte azt, hogy ő dönti el, ki kivel játszik.

Ekkor Ványa elővette a pisztolyát. Kolja viszont a középső ujját Ványa arcába tolva elküldte őt melegebb éghajlatra, és elment ukrán nyelvórára.

Ványát ez még jobban dühítette, így a következő szünetben elvette Kolja iskolatáskáját, magára húzta Kolja pólóját, és elkezdte püfölni lecsupaszított barátját, azt kiáltozva, hogy „nézzétek, saját magát üti!”.

A megtépázott Kolja segítséget kért más osztálytársaitól (az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól), de ők csak azt ismételgették, hogy nem szép dolog verekedni, és hogy aggódnak a verekedés miatt.

Mindenki félt Ványától, hiszen neki igazi pisztolya volt

– mondja a mesélő, miközben a rajzfilmben az eltorzult arcú Ványa a pisztolyát simogatja. 

Kolja ekkor elhatározta, hogy többet nem fog barátkozni Ványával, és beiratkozott önvédelmi tanfolyamokra, valamint saját szorgalomból ukrán irodalmat és történelmet tanult. 

Ványa másnap megint rátámadt Koljára, azt követelve, hogy csak vele barátkozzon. Kolja ezt elutasította. Így telt el nyolc év, és ha valaki segíteni akart Koljának, azt Ványa pisztollyal fenyegette – vezeti fel a mesélő a háború előzményeit.

Ezúttal Kolja fel volt készülve

Nyolc év után Ványa egyszer berúgott, kést fogott, és betört Koljához. Berontott a szobájába, tört-zúzott, és megvágta Kolját. 

Megöllek, te szemét! Vagy az én barátom leszel, vagy senkié! 

– kiáltozta a fel-alá rohangáló Ványa, hangsúlyozva, hogy csak ő tudja Kolja biztonságát garantálni. 

De ezúttal Kolja fel volt készülve: elővettem a husángját, és fejbe verte Ványát. A rajzfilm ezután azzal folytatódik, ahogy Kolja vérfürdőt rendezve, válogatott módszerekkel széttépi Ványát.

A történet azzal zárul, hogy a vérben ázó, mosolygós Kolja felhívja Ványa szüleit, hogy elmondja, mi történt, de a szülők szerint Ványa nincs is Koljánál, így nem fogják hazavinni. De ha őszinték akarnak lenni, már nekik is elegük van Ványából – teszik hozzá. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit percről percre követjük, élő hírfolyamunkat ide kattintva találja.

Rovatok