Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij Putyint akarja látni, de előtte lehet, hogy Oscar-gála lesz

2022. március 19., szombat 21:28

Huszonnegyedik napja tart az ukrajnai orosz invázió, ahol a harcok továbbra sem hagynak alább. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború lezárása érdekében jelentőségteljes és korrekt tárgyalások lefolytatását szorgalmazta az oroszokkal, amire szerinte mihamarabb szükség lenne. Joe Biden Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt, az ukrán elnököt pedig már az Oscar-gálára is meghívták. Hírösszefoglalónk.

Az Index további fontos szalagcímei szombatról az orosz–ukrán konfliktus témakörében: 

Videón jelentkezett be szombat hajnalban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és arra figyelmeztette az oroszokat, ha nem kezdik el komolyan venni a béketárgyalásokat, „akkor olyan veszteségeket szenvednek el, amelyeket még generációkon keresztül érzeni fognak”.

Ideje találkozni, ideje beszélni. Ideje visszaállítani a területi integritást, igazságot szolgáltatni Ukrajnának. Máskülönben az orosz veszteségek olyan nagyok lesznek, hogy azt több generáció alatt sem heverik ki

– fogalmazott az ukrán elnök, aki a találkozni kifejezéssel feltehetőleg arra utalt, hogy négyszemközt szeretne egyeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Volodimir Zelenszkij beszédében arra is kitért, hogy Harkiv és Izjum térségében is heves harcok zajlanak, de állítása szerint az ukrán hadsereg egyelőre képes visszaverni az orosz támadásokat.

Joe Biden: Súlyos következményei lesznek egy kínai beavatkozásnak

A Fehér Ház közleménye szerint pénteken mintegy két órán át tárgyalt egymással Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök.

A tájékoztatás szerint Biden az egyeztetésen partnerét arra figyelmeztette, hogy Kínának súlyos következményekkel kell számolnia, ha „kézzelfogható támogatást” nyújt az ukrajnai háborúban Oroszországnak.

A közlemény ugyanakkor azt nem részletezte, hogy egy esetleges beavatkozást milyen szankciók követnének.

Biden elnök részletesen ismertette azokat az erőfeszítéseinket, amelyeket az invázió megakadályozása érdekében, majd arra reagálva tettünk, és többek között szankciókat vetettünk ki Oroszországra

– idézte az MTI a fehér házi közleményt, mely szerint Joe Biden azt is jelezte, továbbra is támogatja a válság diplomáciai úton történő megoldását.

Az amerikai kormány egyik, név nélkül nyilatkozó tisztviselője azt mondta, hogy a tárgyalás „közvetlen, érdemi és minden részletre kiterjedő” volt. Arra a kérdésre, hogy Biden megkérte-e a kínai elnököt, hogy tegyen lépéseket az orosz támadás megállítása érdekében, azt válaszolta: „Az elnök nem fordult konkrét kérésekkel Kínához.”

Zelenszkijt az Oscar-gálára is meghívták

A 94. Oscar-gálára is meghívást kapott Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnököt az esemény egyik házigazdája, Amy Schumer invitálta a rendezvényre abból a célból, hogy platformot biztosítson az orosz–ukrán konfliktus hírének eljuttatásához.

Az amerikai színésznő szerint fontos és jó lehetőség a háborúval sújtott ország vezetője számára, hogy ilyen nagy nyilvánosságot érdeklő eseményen tudjon beszélni az Egyesült Államok és az egész világ lakosságának a fegyveres konfliktus borzalmairól.

Azt javasoltam, és szeretném megtalálni a módját annak, hogy Zelenszkijt műholdon vagy valami máson keresztül kapcsoljuk a gálán, mivel rendkívül sok tekintet szegeződik az Oscarra

– indokolta meg döntését Drew Berrymore műsorában Amy Schumer.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022. március 17-én. Fotó: Handout / Afp)

Rovatok