Index Vakbarát Hírportál

Már nem állami ünnep a perzsa újév, de senkinek nem tilos megtartani

2022. március 20., vasárnap 22:28 | aznap frissítve

Az Afganisztánt uraló tálibok bejelentették vasárnap, hogy eltörölték az országban a perzsa újévet (noruz) mint állami ünnepet, mert szerintük ellenkezik az iszlámmal, de hozzátették, hogy senkinek nem lesz tilos megtartani.

A noruzt Iránban és szerte Közép-Ázsiában megtartják, és Afganisztánban is mindig népszerű, fesztiválszerű ünnep volt, a tavasz kezdete munkaszünettel.

A tálib munkaügyi minisztérium szóvivője azonban elmondta most a Reuters hírügynökség tudósítójának, hogy a noruz nem lesz már állami ünnep hétfőn. A tájékoztatási minisztérium szóvivője magyarázta el a tudósítónak, hogy azért nem, mert nincs összhangban az iszlámmal, de azt nem fejtette ki a tudósítás szerint, hogy miért nem. Magánemberként megtartható – tette hozzá.

A Reuters szerint vasárnap számos jele volt annak, hogy az emberek kisebb közösségi körökben meg fogják tartani a perzsa újévet. Egy diák azt mondta a tudósítónak, hogy a noruz nemcsak kulturális ünnep, hanem mára politikai jelentősége is lett, az ellenállás és a kitartás jelképe.

Rovatok