Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a negyedik koronavírus elleni oltás Angliában

2022. március 21., hétfő 18:48

Megkezdődött a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának beadása az időseknek és az egészségi okokból veszélyeztetett lakossági csoportoknak Angliában – közli az MTI.

Megírtuk mi is itt az Indexen, hogy Európában sorra oldják fel a koronavírus-járvány elleni korlátozásokat, Angliát is beleértve.

Az MTI friss hírben hozta le, hogy a negyedik – a hivatalos meghatározás szerint a második emlékeztető – oltási dózis alkalmazását a brit kormány mellett működő független oltásügyi vegyes bizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) javasolta a múlt hónapban, és a kormány elfogadta az ajánlást.

A JCVI állásfoglalásának megfelelően

a negyedik vakcinaadagokat a 75 év feletti korosztálynak, az idősotthonok lakóinak és az egészségi okokból kockázati csoportokba tartozó – főleg immunbetegségekkel küszködő –, 12 évnél idősebbeknek ajánlják fel.

Az Egyesült Királyság mind a négy országa – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – elfogadta, így a negyedik oltási adagok beadása hamarosan országossá válik, és természetesen a negyedik dózist a célcsoportokon belül azok kaphatják, akiknek a harmadik – első emlékeztető – oltási adagot legalább hat hónappal korábban beadták.

A téli időszak előtt újabb oltási kampány jöhet

Sajid Javid egészségügyi miniszter azzal indokolta az oltásügyi bizottság ajánlásának elfogadását, hogy az oltások által a koronavírus okozta Covid–19 betegséggel szembeni immunitás idővel gyengülni kezd, és a kormány ebből a meggondolásból döntött úgy, hogy elkezdi a negyedik, újabb emlékeztető dózisok beadását a veszélyeztetettebb lakossági csoportoknak.

Wei Shen Lim professzor, a JCVI Covid–19-albizottságának elnöke kiemelte: a harmadik oltási dózisok tömeges alkalmazását célzó, tavaly kezdődött kampány kiemelkedő védelmet biztosít a lakosságnak a Covid–19 betegség súlyos változatainak kialakulásával szemben, és e magas szintű védelem fenntartása a cél a negyedik dózisok beadásának tavaszi kampányában.

Wei Shen Lim egyenes utalást tett arra, hogy ősszel, a téli időszak előtt, döntés várható egy esetleges újabb oltási kampányról vagy a negyedik dózis alkalmazásának kiterjesztéséről szélesebb lakossági csoportokra.

Jelenleg országszerte hozzávetőleg 7 millióan jogosultak a negyedik oltási adag beadatására, és a kampány első hetében 600 ezer embernek küldenek értesítést arról, hogy jelentkezhet a negyedik dózisért.

A brit egészségügyi minisztérium által ismertetett legfrissebb adatok szerint a koronavírus elleni oltás első, második és harmadik adagjából eddig összesen 140,7 milliót adtak be országszerte, és

az Egyesült Királyság teljes felnőtt népességének 67,2 százaléka, vagyis több mint a kétharmada mindhárom vakcinadózist megkapta.

Rovatok