Index Vakbarát Hírportál

Rakétabázis volt a kijevi bevásárlóközpont, videón, ahogy porig rombolják

2022. március 21., hétfő 20:37 | aznap frissítve

Az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót a kijevi bevásárlóközpont elleni csapásról, és megindokolták azt is, hogy miért hajtották végre az akciót.

A csapásról először még hajnalban számoltunk be. Napközben aztán már képek és videók is érkeztek a helyszínről, és az is kiderült, hogy hány halottja van az esetnek (a számuk azóta legalább 8-ra emelkedett). 

Azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogy volt-e katonai indoka a támadásnak. Az orosz védelmi minisztérium most ezzel kapcsolatban közölt újabb információt. Azt írták:

A BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOT AZ UKRÁN KATONÁK ARRA HASZNÁLTÁK, HOGY OTT RAKÉTÁKAT TÁROLJANAK, ÉS ÚJRATÖLTSÉK A SAJÁT JÁRMŰVEIKET.

A minisztérium közzétett egy videót is, amelyen állításuk szerint látható az, hogy a bevásárlóközpontnál töltötték újra az egyik olyan ukrán harcjárművet, amely rakétákat tüzelt.

Az oroszok állítása megmagyarázhatja azt, hogy mi okozta a videón látható óriási robbanást.

TikTokker buktatta le az ukrán katonákat

Az Ukrajinszka Pravda hétfő este azt írta, hogy az Ukrán Biztonsági Hivatal (SZBU) őrizetbe vett egy embert, akiről azt gyanítják, hogy egy, a TikTok-on közzétett videóval ő árulta el az oroszoknak azt, hogy a katonák is használják a bevásárlóközpontot.

Ez az ember az ellenségnek dolgozott. Hogy szándékosan-e vagy véletlenül, azt a nyomozás fogja megállapítani – közölte az SZBU. 

A biztonsági hivatal mindeközben azt kérte a lakosoktól, hogy semmilyen formában ne áruljanak el információkat az ukrán haderőről vagy azok helyzetéről, mert ez ahhoz vezethet, hogy az oroszok lebombázzák őket. 

Inkább az ellenkezőjét csinálják: mondják el nekünk, hol van az ellenség és az ukrán hadsereg garantálja a megsemmisítésüket!

– írták. 

Azt a céget is lebombázták, amely nem vonult ki Oroszországból 

A híradások szerint egy francia vállalat, a Leroy Merlin is üzletet tartott fenn a bevásárlóközpontban. A cég a napokban döntötte el, hogy nem vonulnak ki Oroszországból. Most viszont az ő üzletüket is lebombázták, és legalább egy alkalmazottjuk meghalt, amire az ukrán védelmi minisztérium is felhívta a figyelmet. 

A Leroy Merlin lett az első cég a világon, amely a saját üzletének lebombázását és munkavállalóinak meggyilkolását finanszírozta. Embertelen, felháborító kapzsiság

– írták.

Érdekesség, hogy a francia BFMTV már másfél hete is videós riportot közölt arról, hogy a kijevi védelmi erők egy bevásárlóközpontban alakították ki az egyik bázisukat, bár akkor még mindössze annyit állítottak, hogy itt csak a sebesült katonákat látják el.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Tűzoltók dolgoznak egy légicsapásban megsérült bevásárlóközpont helyén 2022. március 21-én Kijevben. Fotó: Press service of the State Emergency Service of Ukraine / Handout via Reuters)

Rovatok