Index Vakbarát Hírportál

Sorra oldják fel a koronavírus-járvány elleni korlátozásokat Európában

2022. március 21., hétfő 09:26

Magyarországon március 7-től – néhány kivétellel – megszűntek az addig érvényben lévő koronavírus-járvány elleni korlátozások. Európa több országában is hasonlóképpen jártak el a kormányok. Körkép a tilalmak feloldásáról.

Anglia

Angliában február 24-től a koronavírus-járvány következtében korábban bevezetett járványügyi szabályozásokat feloldották. Az angol kormány döntésének értelmében a lakosságnak együtt kell élnie a jelenlévő fertőzéssel, így tehát a karanténkötelezettséget is semmissé tették, bár ajánlásuk szerint aki érzékeli magán a koronavírus tüneteinek jeleit, az április elsejéig maradjon otthon.

A kötelező maszkviselést is eltörölték mindenhol, bár a tömegközlekedésen erősen ajánlják a maszk hordását. Az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – szintén fokozatosan oldották fel a korlátozásokat.

Korábban beszámoltunk arról, hogy 

megszűnt a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt összes beutazási korlátozás az Egyesült Királyságba,

melynek értelmében az érkező utasoknak már nem kell utasazonosító űrlapot kitölteniük, illetve koronavírustesztet végeztetniük. Ez vonatkozik mindazokra is, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni vakcinával.

Franciaország

Franciaországban a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési járművek és az egészségügyi intézmények kivételével megszűnik, sőt az oltási igazolvány március 14-től hatályát vesztette. A védettségi igazolás bemutatása érvényben maradt az egészségügyi intézményekben, tehát a kórházakban és az idősotthonokban; ezenkívül a koronavírus elleni oltás továbbra is kötelező az egészségügyi dolgozóknak.

Jean Castex francia miniszterelnök elmondása alapján azért oldhatják fel a korlátozásokat, mert 

az országban kiemelkedően magas az átoltottság, és a betegek száma is egyre inkább csökken.

Az oltásra jogosultak csaknem 98 százaléka vette fel az oltás első és második adagját, ez a teljes társadalom 80 százalékának felel meg. A francia miniszterelnök hozzátette még, hogy az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett emberek számára továbbra is fennáll egy újabb adag vakcina felvétele, ezt biztosítják is a számukra.

Spanyolország

Spanyolországban már február elején úgy döntöttek, hogy megválnak a kötelező maszkviseléstől szabadtéren. A zárt terekben azonban továbbra is ott a maszkkötelezettség. A sporteseményeken nem lehet ételt vagy italt fogyasztani a lelátókon, bár a korábbi döntések értelmében mégis létszámkorlátozás nélkül lehet látogatni a sportrendezvényeket.

Spanyolországban – több országhoz hasonlóan – az enyhítések azért számítanak elfogadhatónak, mert 

csökkenő tendencia mutatkozik a megbetegedések és halálozások arányszámában.

Németország

Németországban március 19-ével megszűntek az addig kötelező koronavírus-járvány elleni szabályok és hatályát vesztette a fertőzésvédelmi törvény is – olvasható a szövetségi kormány hivatalos oldalán. Bár nagymértékű feloldásról beszélhetünk, mégis kötelező marad a maszkviselés az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedésen, illetőleg megtartják az iskolások számára előírt kötelező teszteléseket is.

Amennyiben lokálisan újra megnövekedne a fertőzések száma, úgy

a helyi tartományi parlamentnek döntési joga van bizonyos korlátozások ismételt bevezetéséhez.

Ugyanakkor egy átmeneti időszakról beszélhetünk, hiszen a korábban meghozott törvény értelmében április 2-ig a szabályozások módosíthatóak.

Olaszország

Olaszországban feloldják a kültéri helyszínekre vonatkozó korlátozásokat április 1-jétől, továbbá május 1-jétől nem lesz szükség a koronavírus elleni védettség igazolására a közösségi helyszínek látogatásához az országban – írja a Portfolio.hu.

Mario Draghi olasz miniszterelnök és Robert Speranza egészségügyi miniszter elmondása szerint gyakorlatilag minden korábban bevezetett járványügyi intézkedést eltörölnek. A továbbiakban 

megszüntetik a kötelező oltásra vonatkozó előírásokat, sőt április 30-tól már a maszkviselés kötelezettsége alól is felmentik a lakosságot, illetve az országba látogatókat.

Mindehhez kapcsolódóan pedig március 31-től a pandémia miatti jogi veszélyhelyzetet is megszüntetik. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy folyamatosan észlelnek új koronavírusos eseteket, de az intenzív osztályon ápoltak és a halálesetek száma egyelőre alacsony értéket mutat.

Ausztria

Ausztria 2022 elején még a kötelező oltás bevezetése melletti döntését próbálta deklarálni, melyet valójában február 5-én ténylegesen kötelezővé tettek az országban, azonban ahogyan korábban beszámoltunk róla, az osztrák állam felfüggesztette a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget, mert a védőoltás kötelezővé tétele nem arányos az uralkodó omikron-vírusváltozat okozta járvány súlyosságával.

Február 16-án Karl Nehammer osztrák kancellár bejelentette, hogy enyhítő intézkedéseket vezet be az állam (szórakozóhelyek tovább tarthatnak nyitva, 3G helyett 2G-szabályozás). Azonban

március 20-a után mégis visszavezetnek bizonyos szankciókat,

mint például a kötelező FPP2 minőségű maszk viselését, illetve a fertőzöttekre érvényes karanténszabályokat. Az új intézkedések révén megelőzhető az egészségügyi intézmények túlterhelése. A lakosság 74,16 százaléka kapta meg a teljes oltási sort Ausztriában.

(Borítókép: Emberek sétálnak a virágzó fák között Londonban 2022. március 17-én. Fotó: James Manning / PA Images / Getty Images)

Rovatok