Index Vakbarát Hírportál

Amerikából venné a gázt az Európai Unió

2022. március 23., szerda 21:33

Ursula von der Leyen szerint az Európai Unió célja, hogy a háború kudarc legyen Oroszország számára. Az Európai Bizottság elnöke a cseppfolyósított földgáz szállításáról külön megbeszélést fog folytatni Joe Biden amerikai elnökkel a csütörtöki EU-csúcs előtt.

Az Európai Unió arra törekszik, hogy az Egyesült Államok kötelezettséget vállaljon a korábbinál több cseppfolyósított földgáz (LNG) európai szállítására a következő két télen – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Ursula von der Leyen a csütörtökön kezdődő, kétnapos uniós csúcstalálkozó témáival foglalkozó ülésen azt mondta, a cseppfolyósított földgáz szállításáról külön megbeszélést fog folytatni Joe Biden amerikai elnökkel a csúcstalálkozót megelőzően csütörtökön.

Holnap megbeszélem Biden elnökkel, hogy miként szerezhet elsőbbséget az Európai Unióba irányuló cseppfolyósított földgáz szállítása az Egyesült Államokból

– fogalmazott a bizottság elnöke. Közölte: az Európai Bizottság olyan intézkedéseket javasol, amelyek nagymértékben csökkentik Európa függőségét az orosz gáztól. Az EU el kívánja érni, hogy a tagországok gázkészleteket halmozzanak fel, valamint azt, hogy a tagállamok ne külön-külön, hanem közösen vásároljanak gázt a piacról.

Az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban Von der Leyen azt mondta:

az Európai Unió célja, hogy a háború kudarc legyen Oroszország számára.

A tagállamok ezért egymilliárd eurós biztonsági támogatást hagytak jóvá Ukrajna számára, valamint példátlan szankciós csomagok révén ellehetetlenítik azokat a forrásokat, amelyekkel Moszkva a háborút finanszírozza. Az uniós bizottság elnöke végezetül közölte: azokat a tagállamokat, amelyek menekülteket fogadnak be Ukrajnából, az Unió „komoly forrásokkal” támogatja.

Ukrajna része az európai családnak

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a demokratikus világ elítéli Oroszországot, és ellenzi az általa indított „barbár háborút”. Véleménye szerint csakis Oroszország felelős a háborúért. „Az oroszok által Ukrajnában és különösen Mariupolban elkövetett, bűncselekménynek számító cselekmények nem maradnak büntetlenül” – fogalmazott.

Michel kijelentette: Ukrajna része az európai családnak. Az EU azért támogatja Ukrajnát, hogy még jobban Európához tartozzon, és hogy a saját sorsáról dönthessen. Az EU szolidaritási alapot hoz létre, és donorkonferenciát rendez, hogy támogassa Kijev szükségleteit és a szabad és független Ukrajna újjáépítését – mondta a tagállamok vezetőit tömörítő tanács elnöke.

Hidvéghi Balázs a kifizetések felgyorsítását sürgette

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vitában elmondott beszédében mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a háború elmérgesedésének elkerüléséért és a béke megteremtéséért. Azt mondta, észszerűségre kell törekedni a szankciókkal kapcsolatban, a megszorító intézkedésekkel az EU nem okozhat magának több kárt, mint a megcélzott országnak.

Az ukrajnai menekültek megsegítésével kapcsolatban üdvözölte a legtöbb terhet viselő országok, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia erőfeszítéseit. Közölte: ideje felhagyni az érdektelen ideológiai vitákkal, amelyek megosztották az Európai Uniót az elmúlt időszakban. Kijelentette továbbá, hogy nem szabad felfüggeszteni az uniós pénzek folyósítását Magyarország és Lengyelország számára.

Ezek az intézkedések eddig is feleslegesek voltak, most már azonban botrányosak. Segítsék azokat, akik az ukrán állampolgárokat segítik

– tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Magyarország nem támogatja a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra

Gál Kinga fideszes EP-képviselő írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: Magyarország nem szállít fegyvereket a háborúba, de minden humanitárius segítséget megad a bajbajutottaknak.

Határozott álláspontot képviselünk abban, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból

– fogalmazott.

A képviselő közölte: Magyarország nem támogatja az EU-s szankciók kibővítését az energiaszektorra, ez ugyanis ellehetetlenítené az európai egységes fellépés fenntartását, valamint Magyarország és néhány más uniós ország esetében aránytalanul nagy terheket jelentene – vélekedett Gál Kinga.

Végezetül a képviselő elítélt és veszélyesnek nevezett minden dezinformációs kampányt és álhírterjesztést, ami veszélyezteti a határ túloldalán élő emberek biztonságát.

A jogállamiság és a demokrácia az egyetlen, ami megvéd

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a háború sosem előzmények nélküli. A háborús agresszorok saját országukban előbb eltüntetik a független médiát, a civileket ügynöknek bélyegzik, megpróbálják megfélemlíteni az ellenzéki politikusokat, a független intézményeket, megpróbálják pártirányítás alá helyezni az Alkotmánybíróságot, valamint biztosítják az oligarchák államilag szervezett gazdagítását – hangoztatta.

Kijelentette: az Európai Parlament soha többé nem fogja hagyni, hogy a jogállamiságot és a demokráciát lábbal tiporják. Ugyanis „Putyin háborúja megtanította, hogy a jogállamiság és a demokrácia az egyetlen, ami megvédi az európai emberek békéjét”.

Cseh Katalin: Orbán Viktor Moszkva kezére játszik

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta, új alapokra kell helyezni az orosz vezetéssel kapcsolatos uniós politikát. Fel kell számolni az EU függőségét az orosz energiahordozóktól, valamint meg kell szüntetni, hogy az Unió a gázárakkal extraprofitot juttasson „egy háborús bűnös” számára – közölte.

Véleménye szerint ha az Európai Unió képes egységesen fellépni, Moszkvának egyetlen lehetősége marad, mégpedig az, hogy elfogadja az EU feltételeit. A képviselő hozzátette: ha Orbán Viktor miniszterelnök ezzel nem ért egyet, meg kell kérdezni tőle: miért? Szavai szerint a magyar miniszterelnök Brüsszelt hibáztatja, noha „Oroszország kezére játszik”. „Ideje, hogy a magyar szavazók levonják ennek a tanulságait” – vélekedett a politikus.

(Borítókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP)

Rovatok