Index Vakbarát Hírportál

A G7 országai el akarják kerülni, hogy kiviteli tilalmat vezessenek be az orosz élelmiszerekre

2022. március 24., csütörtök 18:53 | aznap frissítve

A világ vezető gazdasági hatalmai (G7) az ukrajnai háború miatt csütörtökön Brüsszelben tartottak csúcstalálkozót. Az általuk kiadott közlemény szerint „minden erőfeszítést megtesznek” annak érdekében, hogy Vlagyimir Putyin, Alekszandr Lukasenka belarusz elnök és valamennyi támogatójuk „elszámoltatható legyen a tetteiért”.

A közlemény szerint a G7-ek vezetői továbbra is egységesen lépnek fel, hogy 

helyreállítsák a békét és stabilitást, és fenntartsák a nemzetközi jog érvényét.

Ahogy írták, továbbra is aggodalommal tölti el őket az orosz támadás, és felszólították az orosz erőket, hogy nyissanak biztonságos folyosókat, amelyeken keresztül humanitárius segélyeket szállíthatnak Mariupolba és a többi ostromlott városba. 

A belarusz hatóságokat is arra kérték, hogy kerüljék a helyzet további eszkalációját, és tartózkodjanak haderejük bevetésétől Ukrajna ellen. 

Csökkenteni akarják az energiafüggést, az élelmiszerek exporttilalmát azonban el akarják kerülni

Elmondásuk szerint készen állnak arra, hogy amennyiben szükséges, további intézkedéseket hozzanak Oroszországgal szemben. Kiemelték, hogy az orosz támadások veszélyeztetik a nukleáris létesítmények biztonságát, és figyelmeztették Oroszországot, hogy a kémiai, biológiai vagy nukleáris fegyverek bevetése komoly következményekkel fog járni. 

A közlemény szerint a G7-országok továbbra is segítséget nyújtanak Ukrajnának a kibertámadások ellen, és kiterjesztik a menekülteknek nyújtott segítségnyújtást. Lépéseket fognak tenni, hogy csökkentsék az Oroszországtól való energiafüggést, az élelmiszerek exporttilalmát azonban el akarják kerülni, és ezt kérik a világ többi országától is.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük az orosz–ukrán háború eseményeit , csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok