Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden az ukrán határ közelében landolt

2022. március 25., péntek 16:22

Az amerikai elnök megérkezett a délkelet-lengyelországi Rzeszów városába, amely körülbelül hatvan-hetven kilométerre van az ukrán–lengyel határtól.

Joe Biden a városban Andrzej Duda lengyel elnökkel fog találkozni. A találkozó azonban némi késéssel valósul meg, ugyanis a lengyel államfő gépe kényszerleszállást hajtott végre Varsóban.

Az amerikai elnök csütörtökön utazott Európába, először a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján jelent meg, amelyen elsősorban a háborúról esett szó. Joe Biden a találkozó után hangsúlyozta, hogy a NATO még sosem volt olyan egységes, mint most. 

Az amerikai elnök ezenkívül arról is beszélt csütörtökön, hogy ha Oroszország vegyi fegyvert vetne be Ukrajnában, akkor az Egyesült Államok ezzel „arányos válaszlépéseket tenne”. Felvetette továbbá azt is, hogy Oroszországot zárják ki a G20-ak közül.

Már a NATO-csúcs után, pénteken derült ki, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodást kötött a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról a célból, hogy csökkentsék az EU tagállamainak függőségét Oroszországtól. 

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok az év végéig legalább 15 milliárd köbméternyi gázt bocsát az EU rendelkezésére, így az unió csökkentheti az orosz gázimportot. A hosszabb távú cél pedig az, hogy 2030-ig legalább évi ötvenmilliárd köbméter amerikai gázt biztosítsanak a tagállamoknak a tavalyi 22 milliárd köbméter után. 

Arról, hogy az energiaügyi megállapodáson kívül pontosan miért is jött Európába Joe Biden, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök érkezik a délkelet-lengyelországi Rzeszówba 2022. március 25-én. Fotó: MTI / EPA / PAP / Darek Delmanowicz)

Rovatok