Index Vakbarát Hírportál

Oroszország bejelentette: Lezárult a különleges hadművelet első fázisa, jön a folytatás

2022. március 25., péntek 16:54

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy véget ért az ukrajnai „különleges hadművelet” első fázisa. Közölték továbbá, hogy ezt követően melyik terület elfoglalására fognak összpontosítani.

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar fő operatív főcsoportfőnökségének vezetője pénteken egy moszkvai sajtótájékoztatón beszélt erről. Az oroszok által „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háború első hónapjának mérlegét ismertetve a vezérezredes a Sky News szerint azt mondta:

sikerült elérniük a legfőbb célokat, amelyeket kitűztek.

Felsorolta, hogy az orosz erők blokád alá vették Kijevet, Harkivot, Csernyihivot, Szumit és Mikolajevet, valamint ellenőrzésük alatt tartják Herszon megyét és Zaporizzsja megye nagy részét. Hozzátette azt is, hogy a luhanszki szakadár „népköztársaság” területének 93, a donyeckinek pedig az 54 százaléka került a helyi „népi milícia” ellenőrzése alá.

Rudszkoj ezután arról beszélt, hogy a védelmi minisztérium két lehetőséget fontolt meg a tekintetben, hogy miként folytassák a hadműveletet: 

Az orosz katonatiszt azt mondta, hogy végül úgy döntöttek: elsősorban a Donbaszi régió „felszabadítására” fognak összpontosítani a közeljövőben.

Kijevet is elfoglalhatják

„Az ukrán fegyveres erők harci potenciálja jelentősen csökkent, ami lehetővé teszi, hogy az erőfeszítésünket a legfontosabb célra, a Donbasz felszabadítására fókuszáljuk” – fogalmazott az orosz parancsnok. Hozzátette azonban azt is, hogy mindemellett

nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy megpróbálják elfoglalni a blokád alá vont ukrán városokat (így akár Kijevet is).

Korábban egyébként az orosz védelmi minisztérium még másképpen jelölte meg a „különleges hadművelet” célját. Akkor azt írták: a harc addig folytatódik, amíg „el nem érik a Vlagyimir Putyin által kijelölt célokat” (vagyis lényegében Ukrajna teljes demilitarizálását).

Folyamatosan figyelemmel kísérjük  az orosz–ukrán háború eseményeit , pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Tüzérségi lövedékek becsapódása nyomán megsemmisült iskolaépület romjai Harkivban 2022. március 23-án. Fotó: MTI / EPA-PAP / Andrzej Lange)

Rovatok