Index Vakbarát Hírportál

Vulkánkitörés miatt ezreket kellett evakuálni a Fülöp-szigeteken

2022. március 26., szombat 09:42

Ezreket kellett evakuálni szombaton, miután kitört a Taal vulkán, hamu- és gőzfelhőt lövellve mintegy 1500 méteres magasságba.

Kitört a Taal vulkán, ami egy Manilától 66 kilométerre délre fekvő tó közepén található, és az ország második legaktívabb vulkánja. A Fülöp-szigetek vulkanológiai és szeizmológiai intézete kettesről hármasra emelte a riasztási szintet a térségben, ami azt jelenti, hogy további kitörésekre lehet számítani, amelyek gáz-, hamu- és törmelékáradattal, illetve akár szökőárral is járhatnak.

A tűzhányó környékén öt faluban szólították fel a lakosokat, hogy vonuljanak biztonságosabb helyre – mondta el Kelvin John Reyes polgárvédelmi szóvivő. A szóban forgó falvakban több mint tizenkétezren élnek. A vulkán körül fekvő területet és a tavat lezárták, a helyszínen rendőrök ügyelnek rá, hogy senki se lépjen be a veszélyzónába.

A Taal legutóbb 2020 januárjában tört ki. Akkor több mint 376 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és a hamufelhő miatt ideiglenesen le kellett zárni a manilai repteret. A tűzhányó egyébként harminchárom alkalommal tört ki 1572 óta.

Rovatok