Index Vakbarát Hírportál

Zár alá helyezik a több mint 26 milliós Shanghajt

2022. március 28., hétfő 06:53 | aznap frissítve

Kína legnagyobb városát március huszonnyolcadikától két szakaszban lezárják, írta meg az MTI.

A lezárás mellett felfüggesztik a tömegközlekedést is a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban – közölték a helyi hatóságok.

A város keleti felében található lakónegyedeket zárták le öt napra, és megkezdték az ott lakók tesztelését.

A város nyugati felét április elsejétől kezdve érintik majd hasonló intézkedések. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be, adta hírül az MTI.

A kiszállításokat kontaktmentes módon oldják meg: a futárok nem léphetnek be a lakónegyedek területére, a címzetteknek a járványügyi dolgozók viszik el a lakás bejárati ajtajához az érkezett csomagot.

Az éppen lezárt városrészben található cégeket arra szólították fel, hogy vagy folytassák a tevékenységüket átmenetileg zárt rendszerben – ilyen esetekben a dolgozók nem hagyhatják el a munkavégzés területét, és nem érintkezhetnek a munkatársaikon kívül mással , vagy oldják meg, hogy a dolgozóik otthonról lássák el a munkájukat. Ezalól a korlátozás alól kivételt élveznek a szükségesnek ítélt szolgáltatásokat biztosító vállalatok, például a futárcégek és az élelmiszer-szolgáltatók.

Március 1. és 26. között Sanghajban 12 513 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A csaknem 25 millió lakosú városban a legfrissebb adatok szerint 50 Covid-megbetegedést és 3450 tünetmentes fertőzöttet regisztráltak,

ami a legnagyobb napi esetszám volt a járvány kezdete óta.

Sanghaj a megbetegedések és a tünetmentes fertőzöttek összesített napi adatát tekintve megelőzte a kínai szárazföldön jelenleg végigsöprő járványhullámban eddig legsúlyosabban érintett, északkelet-kínai Csilin tartományt.

Csilinből 1086 újabb megbetegedést és 907 panaszmentes fertőzöttet jelentettek.

A március eleje óta kialakult járványhullámot a koronavírus omikron BA.2 altípusának terjedése okozza, ezt a variánst az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívül fertőzőnek nevezte.

(Borítókép: Zár alá helyezték Sanghajt 2022. március 28-án. Fotó: REUTERS/Aly Song TPX IMAGES OF THE DAY)

Rovatok