Index Vakbarát Hírportál

Az ukrajnai a legnagyobb migrációs válság Európában a második világháború óta

2022. március 29., kedd 16:34

Közös nyilatkozatban ítélték el a szabad és független Ukrajna elleni orosz agressziót az Európai Unió tizenkét tagállamának, valamint az Egyesült Királyság és Ukrajna külügyi bizottságának elnökei egy közelmúltban tartott videókonferencián.

Az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt tájékoztatása szerint a videókonferencián – amelyen az orosz–ukrán háború eddigi történéseit vitatták meg – az uniós tagállamok közül a visegrádi négyek, a balti hármak, Bulgária, Románia, Finnország, Németország és Svédország külügyi bizottsági elnökei vettek részt – tájékoztat az MTI.

A bizottsági elnökök véleményt cseréltek a véres események potenciális gazdasági, társadalmi, migrációs és humanitárius regionális, valamint globális szintű következményeiről is.

Németh Zsolt többek között a szolidaritás és az egység fontosságát hangoztatta, hozzátéve, hogy az EU láthatóan ebben a két tekintetben mindenképpen jelesre vizsgázott az elmúlt egy hónapban.

Méltatta a közép-kelet-európai térség – benne a V4-es országok – szerepvállalását is az ukrajnai humanitárius helyzet kezelésében.

A közlemény szerint

a konferencia résztvevői közös nyilatkozatban ítélték el a szabad és független Ukrajna elleni orosz agressziót, és kijelentették, hogy az Oroszország által elkövetett bűncselekmények nem igazolhatók.

Hangsúlyozták, hogy minden országnak külön-külön, valamint az Európai Uniónak és a NATO-nak is erkölcsi kötelessége támogatni a harcoló Ukrajnát.

Kiemelték, hogy Oroszország teljes felelősséggel tartozik a háborúért, továbbá Moszkva Ukrajna elleni katonai agressziója háborús bűn, és nemzetközi bíróságok elé kell állítani az agresszióért felelős személyeket.

Felszólították az EU-tagállamok és a NATO hatóságait, valamint „a demokráciát, a szabadságot és az emberi jogokat tiszteletben tartó összes baráti országot”, hogy vezessenek be szigorú szankciókat.

Emlékeztettek arra is, hogy az ukrajnai a legnagyobb migrációs válság Európában a második világháború óta.

A dokumentumban kiálltak amellett, hogy Ukrajna mielőbb juthasson el addig, hogy európai uniós tagjelölt országgá, majd később teljes jogú taggá válhasson. Emellett javasolták azt is, hogy Ukrajnát vegyék fel a Három Tenger Kezdeményezésbe. A nyilatkozat aláírói felszólították az Európai Uniót arra, hogy biztosítson pénzügyi forrásokat az Ukrajnából menekülőket befogadó országok – így Magyarország  támogatására, jelezte Németh Zsolt a közleményben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Ukrán menekültek egy lengyelországi pályaudvaron 2022. március 24-én. Fotó: Reuters / Hannah McKay)

Rovatok