Index Vakbarát Hírportál

A járványnak nincs vége: az omikron kevésbé veszélyes, de fertőzőbb BA.2 mutánsa terjed

2022. március 30., szerda 06:40

Kína a koronavírus-járvány kezdete, 2020 óta a legtömegesebb fertőzési hullámmal szembesült. Ezúttal az omikron legújabb mutánsa, a BA.2 terjed. A tünetei szerencsére a korábbi változatoknál enyhébbek. A világ legnépesebb országa zéró toleranciával viszonyul a járvány iránt, miközben Dél-Koreában megtanulnak együtt élni a kockázattal.

A BA.2 sokkal fertőzőbb, de nem okoz feltétlenül súlyosabb megbetegedést.

Néhány napja öt, ráadásul egymástól távol eső városban – összlakosságuk meghaladja a 37 millió embert – különböző szintű lezárásokat léptettek életbe.

Csangcsunban, Csilinben, Sencsenben és Dongguanban megtiltották, hogy az ott élők elhagyják a környéket. Minden háztartásból két-háromnaponta legfeljebb egy személy indulhatott élelmiszert vásárolni.

„Az omikron BA.2 mutánsa váltotta ki a járványt” – idézte a CNBC Fucsien tartomány egészségügyi hatóságának a közleményét.

A tudósok a BA.2-t „lopakodó” változatnak nevezik, mivel PCR-tesztek segítségével nehezebben azonosítható.

Kína változatlanul zéró toleranciával viszonyul az új gócokhoz. A környéket azonnal lezárják, és regionális zárlatokkal fékezik meg a járványt.

A stratégia nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaság az első sokk után gyorsan visszatérjen a növekedési pályára.

A különböző tartományok és városok karantént vagy utazási korlátozásokat rendelhetnek el.

Egy vállalatnak például le kellett cserélnie a kamionsofőrjeit helyiekre, mielőtt a teherautó belépett volna Kuanghszi tartomány városaiba – ecsetelte az EU–Kína Kereskedelmi Kamara helyi elnöke. Ellenkező esetben be sem léphet arra a területre, ahová az árut kell szállítania.

A mostani zárlat Klaus Zenkel szerint sokkal szigorúbb volt, mint a két évvel ezelőtti, amikor a járvány kezdődött.

Dél-Koreában megtanulnak együtt élni a járvánnyal

Dél-Koreában sokkal súlyosabb a járványhelyzet. Volt olyan nap, amikor 24 óra leforgása alatt több mint 620 ezer új esetet regisztráltak az ötvenmilliós országban.

South Korea reported 621,328 new daily Covid cases on Thursday, its peak number of the entire pandemic.

It was the second straight day the country set a record. Yet it is pushing ahead with plans to ease social distancing measures. https://t.co/VHEV3HgRJx

— The New York Times (@nytimes) March 17, 2022

Kínával szemben Dél-Koreában nem korlátozásokkal harcolnak a járvány ellen, hanem megpróbálnak együtt élni vele.

A felnőtt lakosság túlnyomó többsége átoltott, a hatvan év felettiek kilenctizede megkapta a védőoltást.

A nagyszámú fertőzött dacára enyhítettek a közösségi távolságtartás szabályain. A hangsúlyt most arra fektetik, hogy a lakosságot felkészítsék a hétköznapi életre a fertőzésveszély árnyékában.

Izraelben is megugrott az esetszám

Új járványhullám kezdetét regisztrálták Izraelben, ahol az egy nap alatt tesztelt csaknem 67 ezer lakos közel egyötöde, tizenkétezren fertőzöttek – jelentette a Jerusalem Post.

A fertőzöttek száma már a hét elején emelkedni kezdett, bár a súlyos esetek száma egyelőre nem növekszik.

Az oltási arány itt az egyik legmagasabb a világon: csaknem háromnegyed millió izraeli már a negyedik oltását is megkapta. Három oltást 4,4, kettőt 6,1, az első vakcinát pedig 6,7 millió ember kapta meg.

A népesség számát tekintve szinte Magyarországhoz hasonlítható, 9,45 millió lakosú Izraelben valamivel több mint tízezer áldozata volt a két éve tartó járványnak.

Az izraeli kormány az omikron BA.2 mutánsának terjedése miatt egy hónappal elhalasztotta a járványügyi korlátozások teljes feloldását.

Az új fertőzési hullám Európát sem kíméli

Szlovéniában a mutatók szerint megkezdődött a hatodik hullám. A fertőzöttek száma most nagyjából ugyanakkora, mint tavaly novemberben. A 2,1 milliós ország lakosainak csaknem a fele, 950 ezren fertőződtek meg a koronavírustól.

A fertőzés Ausztriában is csúcsot dönt: egy hét alatt több mint 300 ezer új esetet azonosítottak. Tavaly december óta most kerültek a legtöbben kórházba.

Romániában csak valamelyest növekszik az új betegek száma. Valamivel több mint ötezer új esetet regisztráltak egy nap alatt, de ez a szám a másfélszerese a kétheti átlagnak.

Franciaországban és Németországban a napokban oldották fel a szigorú korlátozásokat, amit most a németek elhamarkodottnak tartanak, mert ott is növekszik az esetszám.

Magyarországon is van jele az új hullámnak, noha a napi esetszám valamelyest csökkent.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs vége a járványnak.

Több mint egy hónapos visszaesés után újra emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma – közölte a WHO szóvivője.

(Borítókép:  Vizsgálati mintát vesznek egy pekingi koronavírus-tesztközpontban 2022. március 21-én.  Fotó: MTI / AP / Andy Wong)

Rovatok