Index Vakbarát Hírportál

Orosz–ukrán béketárgyalások: Isztambulban történt valami, de mindenki mást mond

2022. március 30., szerda 16:48

Miközben Volodimir Zelenszkij és a Nyugat politikusai nagy előrelépésről beszéltek az orosz–ukrán béketárgyalások után, addig a Kreml nyilatkozata teljesen ellentétes ezzel. A két delegáció Isztambulban tárgyalt személyesen – ugyanis sokáig csak virtuális tárgyalásokat tartottak. A török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu szerint a két fél tárgyalásai vízválasztóhoz érkeztek.

Maga Volodimir Zelenszkij is eredményesnek és pozitívnak írta le a kedden Törökországban megtartott béketárgyalásokat. Az ukrán elnök ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy egyelőre óvatos és bizalmatlan Moszkva kijelentéseivel, miszerint csökkentik a katonai műveleteket Ukrajnában.

Ahogy arról már korábban is írtunk, az ukrán tárgyalódelegáció kész javaslatokkal indult az isztambuli béketárgyalásra. Ezeknek három fő pontjuk volt, melyek közül

A javaslatok értelmében Kijev nem engedi külföldi katonai bázis létesítését vagy katonai jelenlétét az országban. Hadgyakorlatot csak az ukrán semlegességet garantáló államok egyetértésével lehetne tartani.

Előreléptek vagy toporognak?

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter szerint a felek a tárgyalások 2022. február 28-i megkezdése óta Törökországban tették meg a legjelentőseb előrelépést. A nemzetközi média szerint ezt az orosz védelmiminiszter-helyettes is alátámasztotta, aki bejelentette, hogy Oroszország jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv környékén a két ország közötti bizalom megerősítése és a béketárgyalások jövőbeli sikere érdekében. Moszkva azonban nem biztos, hogy így gondolja, ugyanis az orosz médiának nyilatkozva arról számoltak be, hogy

nem tudnak semmilyen áttörést bejelenteni az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokat tekintve.

Ez azonban teljesen ellentétes az ukrán és török nyilatkozattal. A Kreml szerint ugyanis még nagyon hosszú munka van hátra, hogy eredményeket jelenthessenek be a tárgyalásokkal kapcsolatban. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője szerint az egyetlen pozitívum, hogy „az ukrán fél legalább elkezdte konkrétan megfogalmazni és papírra vetni a javaslatait”.

Ami a többit illeti, egyelőre, mondjuk, nem tudunk semmi ígéreteset kijelenteni

– fogalmazott Peszkov. A szóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy az isztambuli tárgyalások nem két napig tartottak, azt felelte: „a tárgyalások megtörténtek, befejeződtek, a delegációk visszavonultak, hogy tovább egyeztethessenek és megfogalmazhassák az álláspontokat”.

A Kreml képviselője nem részletezte a tárgyalásokon elhangzottakat, valamint a Krím és Donbász kérdését sem.

Nem fogjuk lerohanni a Krímet, az az Orosz Föderáció része. Alkotmányunk szerint senkivel nem vitathatjuk meg az Orosz Föderáció területeinek sorsát, ez kimarad a tárgyalásokból

– fogalmazott a szóvivő.

Megtartja-e a szavát a Kreml?

Nikolaj Pankov, az orosz védelmiminiszter-helyettes elmondása szerint Oroszország úgy döntött, hogy drasztikusan elkezdi csökkenteni katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv környékén. Bár az orosz nyilatkozat optimizmusra adhat okot, a nyugati vezetők arra figyelmeztetnek, hogy csak akkor kell komolyan venni a orosz kijelentéseket, amikor valós intézkedéseket látunk a katonai erők csökkentéséről Ukrajnában. Hasonlóan fogalmazott az ukrán elnök is, aki óvatosságra intett azokkal az orosz közlésekkel kapcsolatban, hogy Moszkva jelentősen visszafogja katonai műveleteit több körzetben.

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit, és csak tényleges orosz feszültségenyhítő lépések esetén javulhat a bizalom a két fél között. Hozzátette azonban, hogy „ezek a pozitív előrelépések nem feledtetik a robbanásokat és az orosz aknákat”.

Az orosz hadsereg még mindig nagyon komoly erővel rendelkezik ahhoz, hogy folytassa a támadásokat országunkban

– fogalmazott Zelenszkij a kedd este közzétett videóbejegyzésében.

Moszkva kijelentéseit Joe Biden amerikai elnök is kétkedve fogadta. „Meg kell várni, hogy Moszkva tettekbe önti-e ezzel kapcsolatban tett ígéreteit” – jelentette ki az elnök. Hozzátette, hogy addig egyetlen szankciót sem von vissza, amíg „az Ukrajnára kényszerített rettenet” be nem fejeződik.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg csak figyelemelterelő taktikáról van szó. Arra számítanak, hogy az orosz erők Ukrajna más részein megnövelik a katonai nyomást.

A kijelentés ellenére az orosz védelmi minisztérium szerda délelőtti jelentései szerint 68 ukrán katonai létesítményre támadtak rá egy éjszaka alatt.

(Borítókép: Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter köszönőbeszédet mond az oroszországi és ukrajnai delegációk közötti béketárgyaláson 2022. március 29-én Isztambulban. Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok