Index Vakbarát Hírportál

Rekordmennyiségű szemét a strandon, műszemet és lottószelvényt is találtak az önkéntesek

2022. március 30., szerda 21:07

Fogszabályzó, műszem és egy fél bowlinggolyó is volt a rekordmennyiségű szemétben, amelyet önkéntesek szedtek össze tavaly a New Jersey-i strandokon.

A Clean Ocean Action nevű környezetvédő szervezet által összegyűjtött szemét legnagyobb része műanyag volt. Az eldobott furcsaságok között akadtak a férfi szexuális teljesítményt fokozó tabletták, sötétben világító gumi óvszer és a török légitársaság egy tisztasági csomagja is megbújt a homokban – derült ki a csoport szerdán közzétett éves jelentéséből.

2021 tavaszán és őszén több mint 10 ezer önkéntes félmilliónál is több tárgyat szedett fel a 204 kilométeres partszakaszon – közölte az MTI.

Parkolójegy, lottószelvény, ragasztóstift, műfogsor, töltényhüvely, mini hűtőszekrény, vécékefe, műanyag majom és egy rózsafüzér is volt az 513 605 darabos idei gyűjteményben. Ez az eddigi rekord, amióta 1985-ben a szemétszedés elkezdődött. Elszomorító látni a hulladék gyarapodását, mégis reménykedünk, hogy csökkenni fog a mennyiség. Az eldobott furcsaságok pedig még furcsábbak lettek

– mondta Cindy Zipf, a szervezet ügyvezető igazgatója.

A tavalyi szeméthalom több mint 82 százaléka műanyag tárgy vagy palack volt. Kupakból rekordtermést arattak: 69 454 darabot szedtek fel, de sosem volt még ennyi étel- és cukorkapapír, valamint zacskó sem, ezek száma együtt 58 589-re rúgott.

Számos tárgy mennyisége csökkent: kevesebb pelenkát dobtak el, 147-et, ami 41 százalékkal kevesebb, 14 697 üvegtárgyat, ez 39 százalékos csökkenés, a 368 gumi óvszer pedig 27 százalékkal kisebb mennyiség a 2019-es adatnál.

Rovatok