Index Vakbarát Hírportál

Ezek voltak a legboldogabb országok tavaly

2022. március 31., csütörtök 06:08

A pusztító emberveszteségek és a növekvő bizonytalanság miatt az egész világ feszült, de van egy kis jó hír az emberiség számára: az emberi jóindulat globálisan növekszik.

A World Happiness Report 2002 óta statisztikai elemzések segítségével határozza meg a világ legboldogabb országait. A jelentés 2021-es frissítésében arra a következtetésre jutott, hogy Finnország a világ legboldogabb országa.

A világ legboldogabb országának meghatározásához a kutatók 149 ország átfogó Gallup közvélemény-kutatási adatait elemezték az elmúlt három év során, és kifejezetten hat konkrét kategóriában figyelték a teljesítményt: az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék, a társadalmi támogatás, a várható egészséges élettartam, a saját életre vonatkozó döntések szabadsága, a lakosság nagylelkűsége, valamint a belső és külső korrupció szintjének megítélése.

Az egyes országok adatainak megfelelő összehasonlítása érdekében a kutatók létrehoztak egy fiktív országot, melyet Disztópiának neveztek el. Ez a fiktív ország tele van „a világ legboldogtalanabb embereivel”. Következő lépésként a hat kategória mindegyikében Disztópiát határozták meg a legalacsonyabb értéknek, és ehhez az értékhez viszonyították a valós országok pontszámait. Ez után mind a hat változót összevonták, hogy az egyes országok egyetlen kombinált pontszámot kapjanak.

Érdekes módon a világ első hét legboldogabb országa 2021-ben mind észak-európai ország volt. Finnország végzett az élen – immár a negyedik egymást követő évben – 7,842-es összpontszámmal, majd sorrendben Dánia (7,620), Svájc (7,571), Izland (7,554), Hollandia (7,464), Norvégia (7,392) és Svédország (7,363) követte.

A világ legkevésbé boldog országa 2021-ben Afganisztán volt, amelynek 2,523-as 149. helyezése részben az alacsony várható élettartamnak és az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék alacsony arányának tudható be. Érdemes megjegyezni, hogy a jelentés a közelmúltban Afganisztánban történt tálib hatalomátvétel előtt jelent meg, ami kétségtelenül hatással lesz a jövőbeli pontszámokra. Az alsó ötös listát Zimbabwe (3,145), Ruanda (3,415), Botswana (3,467) és Lesotho (3,512) zárja.

A világ 7 legboldogabb országa 2021-ben:

Finnország

A 2021-es jelentés alapján Finnország a világ legboldogabb országa, a lehetséges 10 pontból 7,842 ponttal. A jelentés készítői Finnország polgárainak a közösségi támogatás és a kölcsönös bizalom erős érzésének tulajdonítják, hogy nem csak az első helyezést biztosították, hanem (ami még fontosabb) az ország egészének segítettek átvészelni a Covid-19 világjárványt. Emellett a finnek határozottan úgy érezték, hogy szabadon hozhatják meg saját döntéseiket, és minimális gyanakvást mutattak a kormányzati korrupcióval szemben. Mindkét tényező nagyban hozzájárul az általános boldogsághoz.

Dánia

A világ második legboldogabb országa Dánia, amely 7,620 pontot ért el. Dánia értékei a hat változó mindegyikére vonatkozóan meglehetősen hasonlóak Finnországéhoz. Sőt, Dánia több kategóriában is megelőzte a vezető országot, többek között az egy főre jutó GDP, a nagylelkűség és a korrupció érzékelt hiánya terén, ami azt mutatja, hogy a közeljövőben valamikor az első helyre pályázhat.

Svájc

A világ harmadik legboldogabb országaként Svájc a 10-ből 7,571 pontot ért el. Általánosságban elmondható, hogy a svájciak nagyon egészségesek, a világon az egyik legalacsonyabb az elhízottak aránya, és hosszú a várható élettartamuk. Nagyon magas az átlagfizetésük is, mintegy 75%-kal magasabb, mint az amerikaiaké, és az egy főre jutó GDP is a legmagasabb a hét ország közül. Emellett Svájcban erős a közösségi érzés, és szilárdan hisznek abban, hogy az övék egy biztonságos és tiszta ország. Izlanddal és Dániával együtt Svájc a világ egyik legbiztonságosabb országa.

Izland

Izland 2021-ben a negyedik legboldogabb ország az egész világon, 7,554-es összpontszámmal. A világ hét legboldogabb országa közül Izlandon a legmagasabb a társadalmi támogatottság érzése (még Finnországnál, Norvégiánál és Dániánál is magasabb, amelyek holtversenyben a második helyen állnak). A hét legjobb ország közül Izlandon volt a második legmagasabb a nagylelkűség pontszáma is, bár érdemes megjegyezni, hogy világszerte csak a 11. helyen áll.

Hollandia

A világ ötödik legboldogabb országának járó megtiszteltetésért Norvégia mellett Hollandia végzett, 7,464 pontszámmal. Hollandia a nagylelkűség kategóriában magasabb pontszámot ért el, mint bármelyik másik ország a hét legjobb ország közül, és a korrupció érzékelhető hiánya is lenyűgöző.

Norvégia

A hatodik helyen álló Norvégia (7,392) lakosai úgy érzik, hogy kormányuk jól gondoskodik róluk, köszönhetően az általános egészségügyi ellátásnak és az ingyenes egyetemi tandíjnak. A norvégok a munka és a magánélet egyensúlyát is élvezik: átlagosan heti 38 órát dolgoznak, szemben az Egyesült Államok 41,5 órájával. Emellett Norvégiában alacsony a bűnözési ráta, és a polgárok körében erős a közösségi érzés.

Svédország

A hetedik helyen álló Svédország (7,363) gyakorlatilag minden mért kategóriában magasan, ha nem is a legmagasabban, de a legjobbak közé tartozik. Például: Svédországban magasabb a korrupció hiánya, mint a világ összes országában, kivéve négyet (ebből kettő Finnország és Dánia), a 149 mért ország közül a tizennegyedik legmagasabb az egy főre jutó GDP, és az első hét ország közül a negyedik legmagasabb a várható élettartam.

Rovatok