Index Vakbarát Hírportál

Megöléssel fenyegette egy férfi Jacinda Ardernt, a bíróság letöltendő börtönre ítélte

2022. március 31., csütörtök 08:22

Börtönbüntetésre ítélték az új-zélandi kormányfőt fenyegető férfit.

Egy év letöltendő börtönre ítélte a bíróság Új-Zélandon azt a férfit, aki 2020 januárjában azzal fenyegetőzött, hogy megöli Jacinda Ardern miniszterelnököt.

Az ügyészség elmondta, hogy

az 56 éves Michael Cruickshank 88 terjedelmes e-mailt küldött kormányzati tisztviselőknek 2019-ben és 2020-ban. Ezekben rabszolga-kereskedőnek, bűnözőnek, terroristának nevezte őket.

A büntetendőség határát két e-maillel hágta át 2020 januárjában, amelyekben azt írta, hogy szét fogja loccsantani a miniszterelnök fejét, illetve hogy személyesen fogja eltörölni” a bolygó felszínéről. Hasonló levelet küldött Andrew Little-nek is, aki most egészségügyi miniszter.

A New Zealand Herald című helyi lap tudósítása szerint a férfi évtizedek óta gyűjti haragját és gyűlöletét a kormánnyal szemben, aminek az az oka, hogy 1995-ben balesetet szenvedett, és úgy érezte, nem kapott megfelelő támogatást az államtól.

A férfi egyebek mellett azzal is próbálkozott védekezni, hogy részeg volt, amikor a leveleket írta, és nem is emlékszik rájuk. A bíró viszont kihangsúlyozta, az alkohol senkit nem ment fel a felelősség alól.

Tökéletesen hiányzik belőle a belátás képessége. Úgy érzi, sok minden jár neki. Egyszerűen nem képes felismerni a határvonalat az elfogadható és elfogadhatatlan viselkedés között,

mondta a Herald beszámolója szerint az ügyben eljáró bíró az MTI szerint.

Cruickshank már korábbról is ismert volt a miniszterelnöki hivatalban, mert már Helen Clark miniszterelnöksége idején, 1999 és 2008 között is küldött több, általában dühös, de nem fenyegető” e-mailt a kormányfőnek.

Rovatok