Index Vakbarát Hírportál

Stratégiai párbeszédet kezdett egymással az Európai Unió és az Egyesült Államok

2022. március 31., csütörtök 06:59 | aznap frissítve

A tárgyalás középpontjában a felek arra irányuló stratégiai céljainak és politikájának az összehangolása állt, hogy Oroszország szüntesse be az Ukrajna elleni agresszióját.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok stratégiai párbeszédet kezdett egymással Oroszország ukrajnai háborúja miatt – jelentették be szerdán közös közleményben. A tárgyalássorozat első fordulója szerdán volt Washingtonban, amerikai részről Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkára, uniós részről pedig Enrique Mora, az Európai Unió Külügyi Szolgálatának (EEAS) politikai ügyekben illetékes főtitkárhelyettese vezette.

A tárgyalás középpontjában a felek arra irányuló stratégiai céljainak és politikájának az összehangolása állt, hogy Oroszország szüntesse be az Ukrajna elleni agresszióját.

Elítélték a Kreml „indokolatlan, igazolhatatlan és barbár háborúját” Ukrajna ellen. Felszólították az orosz hadsereget, hogy azonnal hagyjon fel a civilek elleni támadásokkal.

Nuland és Mora üdvözölte, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió jól együttműködve tudott példátlan súlyú szankciókat és exportellenőrzési intézkedéseket bevezetni Oroszország ellen. Tárgyaltak további lehetséges lépésekről, amelyekkel még inkább el tudnák szigetelni Oroszországot az amerikai és az európai gazdaságoktól és a nemzetközi pénzügyi rendszertől, és ezzel nagy árat tudnának fizettetni az orosz agresszióért – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Hangsúlyozták, hogy fontos ragaszkodni ahhoz Kína esetében is, hogy támogassa a háború azonnali leállítását, humanitárius folyosók kialakítását és a konfliktus további eszkalációjának megakadályozását. Alapvető célja az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak, hogy Kína ne kerülje meg az Oroszország elleni szankciókat, és a legfontosabb, hogy ne nyújtson semmilyen támogatást az Ukrajna elleni agresszióhoz.

Rovatok