Index Vakbarát Hírportál

Isztambul Hasogdzsi ügyének a lezárását kéri, hogy átadhassa Szaúd-Arábiának

2022. március 31., csütörtök 12:26

Hasogdzsi meggyilkolásával 26 szaúdi állampolgárt gyanúsítanak Törökországban.

Március harmincegyedikén – a török média információi alapján – az isztambuli ügyészség kérte, hogy zárják le a 2018-ban Törökországban meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét, hogy át lehessen adni Szaúd-Arábiának.

Az ügyészség azzal érvelt: az ügy azért húzódik, mert a bírósági végzéseket nem lehet végrehajtani, mivel a vádlottak külföldi állampolgárok, és nincsenek az országban. Erre a bíróság közölte, hogy kikéri az ankarai igazságügyi minisztérium véleményét, és a következő tárgyalás április hetedikén lesz.

Hasogdzsi meggyilkolásával 26 szaúdi állampolgárt gyanúsítanak Törökországban, és távollétükben 2020. július 30-án indítottak pert ellenük.

Az érintettekkel szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A vádlottak között van Ahmed al-Aszíri, a szaúdi hírszerzés korábbi helyettes vezetője, valamint Szaúd al-Kahtáni, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös bizalmasa, volt tanácsadója is, miközben

Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban 2020 szeptemberében, de egyiküket sem nevezték meg.

Az ügyet tárgyaló török bíróság arra kérte az ankarai igazságügyi minisztériumot, hogy levélben kérje ki Rijádtól az elítéltek nevét, hogy elkerüljék, hogy őket még egyszer megbüntessék. Az ügy átadását kérvényező török ügyész szerint a szaúdi hatóságok válaszul azt javasolták a törököknek, hogy adják át az ügyet nekik, és vonják vissza az elfogatóparancsokat.

Az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint szaúdi halálosztag” végzett vele, holttestét pedig feldarabolták. Maradványai soha nem kerültek elő.

Az amerikai hírszerzés egyik jelentésében azt közölte, amit most az MTI hozott le, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a műveletet. A koronaherceg tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, de azt állította, nem utasítást követtek, hanem saját ötlettől vezérelve, önhatalmúlag követték el a bűntényt.

Azóta egy szaúdi trónörökös szerint hiba volt Hasogdzsi meggyilkolása, ezt itt írtuk meg az Indexen.

Rovatok