Index Vakbarát Hírportál

Tovább súlyosbítaná az élelmiszerválságot Oroszország kizárása a G20-as csoportból

2022. április 1., péntek 06:46

Oroszország kizárása a világ vezető gazdaságait tömörítő G20-as országcsoportból csak súlyosbítaná a globális élelmiszerválságot, amelyet az ukrajnai háború már amúgy is mélyít – jelentette ki a Matthias Mogge, a Welthungerhilfe német segélyszervezet vezetője csütörtökön a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Matthias Mogge szerint nagyon fontos fenntartani a párbeszédet Oroszországgal, a világ egyik legnagyobb búzatermelőjével a válság enyhítése érdekében.

Nyilvánvalóan Oroszország az agresszor ebben a helyzetben, és szükség van a szankciókra ellene, de humanitárius szempontból nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat

– fogalmazott.

A Welthungerhilfe különböző programok keretében 14,3 millió emberről gondoskodik 35 országban.

Joe Biden amerikai elnök egy héttel ezelőtt a NATO rendkívüli csúcstalálkozóján vetette fel, hogy Oroszországot ki kellene zárni a G20-as csoportból. Ha azonban olyan országok, mint Indonézia – amely a legközelebbi házigazda lesz – és mások nem értenek egyet ezzel, akkor véleménye szerint Ukrajnának is meg kell engedni, hogy részt vegyen a G20-ak találkozóin – tette hozzá.

Előtte Lengyelország vetette fel az amerikai kereskedelmi minisztériumnak Oroszország kizárását. Szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy Oroszországot sikerül kizárni, mert sok fontos tagország – például India és Kína – nem támogatja ezt.

Az ukrajnai háború miatt az élelmiszerárak szerte a világon meredeken nőnek, és hiány alakul ki a főterményekből Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – figyelmeztet az ENSZ. A háború hatására csökkent mind az ukrajnai, mind az orosz export, pedig ketten együtt a világ búzaexportjának 25, kukoricaexportjának pedig 16 százalékát adják.

Matthias Mogge azt mondta: várhatóan a G7-es országcsoport tagjai foglalkoznak majd a problémával következő találkozóikon.

Amerikai kormányhivatalok műholdképei tanúsága szerint – amelyekbe a Reuters betekinthetett – súlyos károk értek legalább hat kelet-ukrajnai gabonatárolót az orosz támadások hatására. És nemcsak ilyen tárolókat támadnak, hanem az ukrajnai kikötőkből elinduló élelmiszer-szállító hajókat is, már legalább hármat – közölte Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a háborúról szóló keddi tanácskozáson. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg ezenkívül akadályozza körülbelül 94 ukrán hajó elindulását a fekete-tengeri kikötőkből.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azonban visszautasította Wendy Sherman állításait. Az ukrán katonákat és a nacionalista alakulatok fegyvereseit vádolta ismét azzal, hogy civilekre lőnek, és azt sugallta, hogy a gabonaraktárakat és a hajókat is ők támadják, nem az orosz hadsereg – számolt be az MTI.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-ak gazdasági csúcstalálkozójának első napján 2017. július 7-én Hamburgban. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok