Index Vakbarát Hírportál

A háború eddigi legnagyobb rejtélye a belgorodi lángoló üzemanyagraktár

2022. április 1., péntek 22:29

Oroszország ukrajnai inváziója 37 napja tart. Pusztító légicsapás ért egy oroszországi üzemanyagraktárat, az oroszok az ukránokat vádolják, akik viszont tagadnak. Időközben a Wizz Air rendkívüli bejelentést tett, a BBC bizonyítékot mutatott civilek meggyilkolásáról, ukrán menekült nők pedig a CNN-nek mondták el a történetüket – az Index pénteki összefoglalója.

Péntek hajnalban légicsapást hajtottak végre egy üzemanyagraktár ellen Belgorodban, a határ közelében lévő orosz városban. Az oroszok szerint két ukrán helikopter támadta meg a lerakatot, ami – ha igaz – azért figyelemre méltó, mert az ukránoknak eddig ilyesféle csapást nem sikerült véghezvinniük.

Egy katonai szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy a második világháború óta nem hajtottak végre ilyen légicsapást Oroszország ellen. A támadást követően benzinpánik tört ki Belgorodban, ahol a helyi lakosok rögtön megrohamozták a benzinkutakat, mivel attól tartottak, hogy hiánycikk lesz az üzemanyag a városban.

Ukrajna tagad, Oroszország nem nagyhatalom többé

Bruno Macaes nemzetközileg elismert Eurázsia-szakértő szerint hatalmas jelentőséggel bír, hogy két ukrán helikopter mindenféle ellenállás nélkül sikeres rakétatámadást hajtott végre orosz területen.

Ez a támadás nagyon jól mutatja, hogy Oroszország többé már nem nagyhatalom. El tudna bárki képzelni egy ilyen, kívülről érkező helikopteres támadást Kínában vagy az Egyesült Államokban?

írta Twitter-oldalán Bruno Macaes.

Oroszország Ukrajnát vádolta a péntek hajnali támadásért, ám az ukránok tagadták, hogy közük lett volna hozzá.

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és -védelmi tanács titkára szerint nem felel meg a valóságnak, hogy ők a felelősek a légicsapásért, míg Olekszandr Motuzjanyik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megerősíteni és megcáfolni sem tudja, hogy az ukránoknak közük lenne az akcióhoz.

Rendkívüli bejelentést tett a Wizz Air

A Wizz Air pénteken bejelentette, hogy október 31-ig, a nyári menetrend végéig törli összes, Oroszországból induló és onnan érkező járatát. A légitársaság a jelenlegi háborús helyzetet és a piac alakulását figyelembe véve hozta meg a döntést.

A légitársaság emellett június végéig  minden, Ukrajnába induló és onnan érkező járatot is szüneteltet. Az érintett járatokat már el is távolították a foglalási rendszerből.

A BBC videós bizonyítékot mutatott civilek meggyilkolásáról

A felvételek Kijev környékén készültek arról, hogy az oroszok több civilt is meggyilkoltak, majd megpróbálták eltüntetni a nyomokat.

A BBC korábban már közzétett egy drónnal készített videót, amelyen az látszik, hogy március 7-én a Kijev melletti E–40-es autópályán egy, a kezét a feje fölé tartó civilt és a feleségét is lelőtték orosz katonák. Pénteken visszatértek a helyszínre, ahol a riporterek összesen 13 holttestet számoltak össze egy körülbelül 180-190 méteres autópálya-szakaszon.

Sírtak és imádkoztak az ukrán menekült nők

A CNN arról számolt be, hogy sok ukrán menekült nő várandósan vágott neki a veszélyes útnak, hogy egy háborútól mentes országban szülhesse meg gyermekét.

 Rakéták repültek. Hogy legközelebb hová csapódnak be, senki sem tudta

mesélte a megrázó történetét az egyik menekült.

A háború sokakból a legrosszabbat hozza elő – néha az újságírókból is

Kiss Dániel helyszíni tudósítónk Kijevből jelentette: ismerősnek az ismerősének az ismerőse kell ahhoz, hogy egy újságíró szabadon tudjon dolgozni, és olyan eseményekről tudjon beszámolni, amelyek nem szerepelnek a fősodrású médiában.

Ha az újságíró nem egy nagy, ismert nemzetközi sajtóorgánumot képvisel, és nem fizet napi ötszáz dollárt egy csodafixernek, akkor ölbe tett kézzel üldögélhet Kijevben. Ez nagy baj, mert ilyenkor a nagy sztorikra váró sajtó a legkisebb történést is felfújja, így valóban a háború áldozatául esik az igazság. Az Index megtapasztalta, milyen az, amikor a semmiből igyekszik építkezni az ukrán fővárosban tartózkodó nemzetközi sajtó.

Újabb hírek keltek szárnyra Vlagyimir Putyin egészségéről

A háborús eseményeket ma is percről percre közvetítettük. Többek között kiderül, hogy

(Borítókép: Lángoló üzemanyagraktár Belgorodban 2022. április 1-jén. Fotó: Reuters)

Rovatok