Index Vakbarát Hírportál

Az Ukrajnából menekülő, kísérő nélküli kiskorúakat el kell osztani a tagállamok között

2022. április 5., kedd 13:11

Az uniós biztos rámutatott, hogy több mint kétmillió ukrajnai gyermek menekült el az Európai Unióba, ahol emberkereskedelem veszélye leselkedik rájuk. Az Europol munkacsoportot hozott létre, hogy figyelje az emberkereskedők tevékenységét.

Az ukrajnai háború elől menekülő, kísérő nélküli kiskorúakat el kell osztani az uniós tagállamok között – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedd délelőtt.

 Vlagyimir Putyin orosz elnök seregei gyermekeket gyilkolnak, eddig 158 gyermek esett áldozatul az inváziónak. Ezeket a háborús bűnöket meg kell torolni

– hangsúlyozta Johansson. Litvániában már 43 ukrán menekült gyermekkel kapcsolatban vizsgálódnak a hatóságok emberkereskedelem gyanújával. Johansson felhívta a figyelmet, hogy az EU több intézkedést is hozott ezeknek az eseteknek a megelőzésére:

AZ EUROPOL KÜLÖN MUNKACSOPORTOT HOZOTT LÉTRE, HOGY FIGYELJE AZ EMBERKERESKEDŐK TEVÉKENYSÉGÉT, A HATÓSÁGOK SPECIÁLIS KIKÉPZÉST KAPNAK, AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KOORDINÁCIÓS TANÁCSOT MŰKÖDTET.

Az uniós biztos felszólította tagállamokat, hogy növeljék befogadóképességüket, különös tekintettel a fogyatékossággal élő gyermekekre. Dubravka Suica demográfiáért felelős uniós biztos kihangsúlyozta, hogy a menekült gyermekeket mielőbb nevelőcsaládok gondjaira kell bízni, és mozgósítani kell a tagállami gyermekvédő szolgálatokat.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője szerint fokozottan oda kell figyelni, hogy a gyermekek a háborús időszakot minél biztonságosabban átvészeljék.

TÖBB MINT 4,8 MILLIÓAN MENEKÜLTEK EL UKRAJNÁBÓL, ENNEK FELE GYERMEK VAGY FIATALKORÚ. FONTOS, HOGY MINÉL HAMARABB VISSZATÉRHESSENEK AZ OKTATÁSBA, MERT EZ ERŐSÍTI A BIZTONSÁGÉRZETÜKET.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország több mint 400 ezer menekültet fogadott be, és mindent megtesz támogatásukért. A menekült gyermekek igénybe tudják venni az egészségügyi szolgáltatásokat, pszichológiai támogatást, oktatást.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen ukrán nyelvű délutáni iskola is indult. Bocskor rámutatott, hogy az Ukrajna területén tartózkodó gyermekekhez is el kell jutnia a segítségnek, Kárpátaljára eddig 380 ezer belső menekült érkezett, közöttük 36,5 ezer gyermek, 700 kísérő nélkül. A fideszes képviselő szerint nagy segítséget jelentene az EU részéről az óvodai és iskolai étkeztetés megoldása.

Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselője szerint eddig 680 ezer ukrán menekült érkezett Romániába, sokan közülük kíséret nélküli kiskorúak.

A kiskorú menekültek integrációja elsődleges fontosságú, a román kormány kiváló munkát végez ezen a téren a helyi szervezetek segítségével. A tagállami hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a gyermekek saját nyelvükön is boldoguljanak az adott országban, és támogatni kell az ukrán ajkú tanárokat is

– hangsúlyozta Vincze.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok