Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország radikális fordulatára reagált a szaharai Polisario Front

2022. április 5., kedd 06:28

A szaharai Polisario Front mozgalom – a legnagyobb helyi nemzetiségi mozgalom, amely a nyugat-szaharai térség függetlenségét próbálja elérni – vezetője bírálta hétfőn, hogy Spanyolország „radikális fordulatot” tett Nyugat-Szaharát illetően, amikor Madrid támogatásáról biztosította a térséggel kapcsolatos, a függetlenséget elvető marokkói tervet.

Brahim Gáli az El Mundo című spanyol napilapnak adott interjút, amelyben azt mondta, hogy

egyértelmű, hogy ez radikális fordulat, amelyet nem vártunk egy olyan országtól, amely de jure, azaz nem de facto irányítja Nyugat-Szaharát

– jelentette ki Brahim Gáli, akinek mozgalma azt szeretné elérni, hogy Nyugat-Szahara független állam legyen.

Március 18-án a marokkói királyi palota bejelentette:

a spanyol kormány elfogadta a lehetőséget, hogy Nyugat-Szahara – Rabat 2007-es javaslatának megfelelően – autonóm tartomány legyen marokkói fennhatóság alatt.

Röviddel ez után Madrid üdvözölte, hogy Marokkóhoz fűződő viszonya „új szakaszba” lépett, amelynek alapja a kölcsönös tisztelet, és amely biztosítja mindkét ország stabilitását és területi integritását.

A Marokkó által várt spanyol gesztus a Madriddal szembeni, közel egy éven át tartó diplomáciai konfliktusnak vetett véget, amelyet az váltott ki, hogy Brahim Gálit fogadták Spanyolországban, ahol koronavírus-fertőzéssel kezelték.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő várhatóan a közeli napokban elutazik Marokkóba, hogy megpecsételjék a megbékélést.

Úgy érzem magam, mint bármelyik szaharai e rendkívül súlyos döntés láttán. Spanyolország 1975-ben a sorsunkra hagyott bennünket, és negyvenhét évvel később ugyanezt teszi

– fogalmazott Brahim Gáli.

Spanyolország mindig is az ENSZ keretében, határozatok alapján történő megoldást támogatott, ami a szaharai nép önrendelkezésének a védelmét jelentette, hogy befejezhesse a gyarmatosítás alóli felszabadulás folyamatát. Ezért nem értjük a spanyol kormány e radikális fordulatát

– mondta Gáli.

A spanyol kormány döntését Spanyolország-szerte bírálták, akárcsak a Polisario Front fő támogatója, Algéria. Madrid a bírálatokra reagálva úgy érvelt, hogy nem változtatta meg az álláspontját, csak újabb lépést tett a Marokkót a Polisario Fronttal a spanyolok 1975. évi távozása után szembeállító konfliktus megoldása érdekében.

Nyugat-Szahara 1975-ig spanyol gyarmat volt. Spanyolország kivonulása után Marokkó annektálta a terület egy részét. A ritkán lakott, de nyersanyagokban gazdag sivatagi régió nagy részét azóta Rabat ellenőrzi. A Polisario Front és a marokkói erők között többször került sor összecsapásokra.

A Rabat és Madrid közötti válság csúcspontján, tavaly május közepén több mint tízezer bevándorló és menekült érkezett a Marokkó melletti, Spanyolországhoz tartozó Ceutába, miután Marokkó enyhített az ellenőrzésen.

Spanyolország akkor „zsarolással” és „agresszióval” vádolta meg Rabatot, amely visszahívta spanyolországi nagykövetét, aki csak március 20-án tért vissza az állomáshelyére.

Rovatok