Index Vakbarát Hírportál

Saját halálhírét cáfolta meg az al-Kaida vezetője

2022. április 6., szerda 20:04 | aznap frissítve

Videóüzenetben cáfolta saját halálhírét Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője – jelentette a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az egyiptomi születésű Zavahiri 2011-ben lett az al-Kaida vezetője, miután amerikai különleges egységek végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén. Az utóbbi hónapokban rengeteg sajtóhír és szóbeszéd terjedt el Zavahiri haláláról. A közzétett videóüzenete az első életjel a terroristák visszavonultan élő vezetőjétől.

A felvételen, írja meg az MTI, Zavahiri egy indiai muszlim nőt méltatott, aki februárban szembeszállt a délnyugat-indiai Karnataka állam hatóságainak iskolákra vonatkozó, a hidzsábot (a muszlim nők arcát és testét elfedő leplet) betiltó rendelkezéseivel. Hozzátették: a terroristák vezére hagyományos fehér fejkendővel látható, a háttérben a nemes indiai nők" bátorságát dicsőítő plakáttal.

A nemzetközi terrorelhárítás vezetőjének pontos tartózkodási helye nem derült ki.

Egyes értesülések szerint Afganisztán északnyugati Kunár vagy Badahsán tartományában rejtőzhet, a pakisztáni határ közelében, de az is felmerült, hogy esetleg a dél-pakisztáni Karacsi városában bujkál, ahol számos tálib iszlamista vezető tartott fenn lakásokat a húszéves afganisztáni háború alatt.

Rovatok