Index Vakbarát Hírportál

Jön a kormányválság Izraelben, visszatérhet Netanjáhú

2022. április 6., szerda 15:37

A nyolcpárti kormánykoalíció elveszítette többségét az izraeli parlamentben egy képviselő távozásával – írja az MTI izraeli sajtóforrások alapján. Elemzők szerint a koalíciós kormány így már az új költségvetést sem tudja majd elfogadni, így időközi választás jöhet.

Idit Szilman, a kormánykoalíció elnökségét vivő, Jobbra (Jamina) nevű párt képviselőnője bejelentette, hogy ezentúl nem támogatja a nyolcpárti, baloldali, centrista, jobboldali és egy arab pártból összeállt koalíciót. Szilman a lépésről korábban nem tájékoztatta a koalíció egyik tagját sem, még pártjának vezetőjét, Naftali Bennett miniszterelnököt sem.

Mindeközben Benjámin Netanjáhú volt miniszterelnök, a Likud nevű párt vezetője üdvözölte Szilman döntését, 

és bejelentette, hogy tárt karokkal várja a Likud soraiban a képviselőnőt.

Az ügy előzménye, hogy a múlt héten Szilman összekülönbözött a baloldali liberális Merec pártot vezető Nican Horovic egészségügyi miniszterrel azon, hogy a kórházakba beengednek-e a pészah nyolcnapos ünnepének idején erjesztett ételt, köztük kenyeret, melyek fogyasztása nem számít kósernek ebben az időszakban. A jeruzsálemi Hadassza kórház vezetése megpróbálta megakadályozni az ilyen, hamec ételek bejutását az intézménybe, noha az izraeli legfelsőbb bíróság korábban határozatban mondta ki, hogy ehhez nincs joga.

Horovic levelet küldött a kórházak vezetőinek az egész országban, melyben figyelmeztetett az alkotmánybíróságként is működő bíróság döntésére. Erre a levélre ragált a most kilépett képviselő.

Horovic engedélyezi a hamecet a kórházakban? Akkor nem engedjük, hogy miniszter legyen

– mondta Idit Szilman a Kneszet általa vezetett egészségügyi bizottság ülésén. Hozzátette: szerinte a miniszter átlépett egy határt, és ez az ő felügyelete alatt nem történhet meg. 

A ynet nevű portál nyilatkozó politikai források szerint Szilman a Likuddal előzetesen egyeztette a lépését. Az izraeli törvények szerint Szilmant kivált képviselőnek nyilváníthatja pártja, akárcsak a kormány megalakulásakor kilépett párttársát, Amichai Siklit, és ezáltal nem indulhat a következő választáson sem. Elemzők szerint a többség elvesztésével

megkezdődött a kormány felbomlása, és legkésőbb tíz hónap múlva feloszlik, amikor nem lesz többsége az új költségvetés elfogadásához.

De az is elképzelhető, hogy a kormány már ennél is hamarabb feloszlik, és kiírják az újabb, előrehozott választásokat. Netanjáhú visszatérése egyébként azért meglepetés, mert a volt miniszterelnök szénája néhány hónapja még nem állt túl jól.

Rovatok