Index Vakbarát Hírportál

Sokkolta a WHO-t a nem regisztrált fertőzöttek száma

2022. április 7., csütörtök 20:12

Afrikában a nem regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma jóval magasabb, mint ami az eddigi becslésekben szerepelt, megközelítheti a regisztráltak számának százszorosát – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb felméréséből.

Matshidiso Moeti, a szervezet Afrikáért felelős igazgatója csütörtökön ismertetett adatokat a közzé még nem tett tanulmányból. Elmondta, hogy az új elemzések azt mutatják:

az afrikai kontinens lakosságának több mint kétharmada rendelkezik valamilyen szintű védettséggel a koronavírussal szemben.

A később végzett felmérésekből eltérő adatot állapítottak meg.

A friss kutatás szerint a valós fertőzöttségi arány akár 97-szer magasabb lehet, mint a hivatalosan regisztráltak száma. Összehasonlításképpen az igazgató megemlítette, hogy világszinten „a tényleges fertőzöttség hozzávetőlegesen 16 százalékkal haladja meg a hivatalosan azonosított fertőzöttek számát”. Moeti hangsúlyozta: a magas számok ellenére nincs ok az aggodalomra, mert Afrika társadalma viszonylag fiatal.

A WHO egyik legfőbb törekvése a kontinensen továbbra is az, hogy minél szélesebb körű legyen a tesztelés és az oltás. Az 1,3 milliárd fős Afrikában több mint 11,5 millió fertőzöttet regisztráltak a koronavírus-járvány kitörése óta, a halálos áldozatok száma meghaladja a 252 ezret – írja az MTI.

Mint megírtuk, a Covid–19-tünetek hivatalos listája további kilenc koronavírus-fertőzés jelével bővült. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének frissített útmutatója listázza a tüneteket, köztük a torokfájást, az izomfájdalmakat és a hasmenést. A lépés több mint két évvel a járvány után történt, és néhány nappal azután, hogy Angliában véget ért az ingyenes tesztelés.

Rovatok