Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ideje, hogy az ukránok befejezzék a magyar emberek inzultálását

2022. április 7., csütörtök 15:52

A NATO szerint a háború új szakaszba lépett, hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

Ha ez az ukrán módja a köszönetnek, akkor nagyon szívesen, és jelezzük, hogy továbbra is számíthatnak ránk a menekültek ellátásának kérdésében

– így reagált a külügyminiszter arra a kijevi kritikára, amely szerint Magyarország Putyint segíti. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a magyar vezetés nem akarja elismerni Oroszország tagadhatatlan felelősségét a Bucsában, Irpinyben, Hosztomelben és más településeken elkövetett atrocitásokért, ami azt jelenti, hogy tudatosan erősítik Oroszországban a büntetlenség érzését, és újabb atrocitások elkövetésére ösztönzik az ukránokkal szemben.

Szijjártó Péter elmondta: az ukrán külügyminiszter a NATO-ülésen nem kereste őt, és nem beszéltek, de a magyar külügyminiszter szerint

Itt lenne az ideje, hogy az ukránok befejezzék a magyar emberek inzultálását. Itt lenne az ideje, hogy befejezzék a Magyarország belügyeibe történő folyamatos beavatkozást. A helyzet az, hogy segítséget kérnek, közben pedig nemtelen módon támadnak és vádaskodnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO brüsszeli ülése után tartott online sajtótájékoztatóján megerősítette: ez nem a mi háborúnk, és ki akarunk maradni belőle.

Az ukrán külügyminiszter fegyvert, fegyvert és fegyvert kért, vagyis továbbra is fegyverszállítmányokat kért Ukrajna 

– fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: a NATO egységes abban, hogy meg kell akadályozni a háború kiterjedését Ukrajna határain túlra, és a szervezet abban is egységes álláspontot képvisel, hogy a NATO mint szövetség nem része a háborúnak és nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Ettől a tagállamok egyénileg eltérhetnek, de ezek nem szövetségi képviseletű döntések.

A külügyminiszter kiemelte: az értékelések szerint új szakaszba lépett a háború, az eddigi prognózisoktól eltérően a szakértők úgy vélik, akár hónapokig, évekig is eltarthat.

Magyarország nem támogatja az energetikai szankciókat

Magyarország eddig 570 ezer menekültet fogadott be, a humanitárius segítségnyújtásban az ország továbbra is aktív marad, de más módon nem kíván részt venni a háborúban.

A magyar emberek békét és biztonságot akarnak, ezt vasárnap egyértelművé tették

– mondta a külügyminiszter, aki beszélt arról is, hogy újabb szankciós csomag készül Oroszországgal szemben, melyben a tárgyalások során sikerült elérni, hogy a földgáz- és kőolajszállítás nem esik semmilyen szankció alá, és ez a nyugat-balkáni országokra is igaz.

Emellett a nukleáris energia előállításához kapcsolódó tevékenység is teljes mentességet élvez ez alól, ami a paksi atomerőmű működése szempontjából kiemelten fontos – közölte Szijjártó Péter.

Kiemelte: Magyarország nem támogatja az energetikai szankciókat, mert az aránytalan nehézségeket okozna. Az országban a háztartások több mint kilencven százalékában van bevezetve a gáz; a földgázellátás 85, a kőolajellátás 65 százaléka pedig Oroszországból érkezik. 

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok