Index Vakbarát Hírportál

Izrael megakadályozná Irán atomprogramját

2022. április 7., csütörtök 20:47

Az iráni atomalku felélesztését célzó nemzetközi egyezmény véglegesítését sürgette az izraeli védelmi miniszter, aki leszögezte: ha zátonyra futnak a megbeszélések, új tervre lesz szükség.

Versenyt futunk az idővel

– fogalmazott Benjámin Ganz azon a sajtótájékoztatón, amelyet Jaír Lapid izraeli külügyminiszterrel közösen tartott 80 nagykövet előtt Herclijában.

Kormánya olyan megállapodást akar, amelynek nincs lejárati ideje, és nem ad lehetőséget Teheránnak nukleáris programja fejlesztésére. „Ha ez nem sikerül, B tervre lesz szükség”, és gazdasági, illetve politikai nyomást kell alkalmazni. Ganz emlékeztetett: Irán folytatja a 60 százalékos szintre dúsított uránium előállítását, és tavaly augusztus óta 10 kilogrammról 50-re növelte a mennyiséget is.

Irán 2015-ben egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal abban, hogy legalább tíz évig korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részét fokozatosan feloldják. Azóta új feltételekhez kötötte az alkuban való részvételt.

Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Az Egyesült Államok azonban 2018 májusában kilépett az atomalkuból, mire Irán is fokozatosan elállt egyes kötelezettségeitől.

Miközben az atomalkuról szóltak a tárgyalások, Irán műholdak szállítására alkalmas rakétákat tesztelt.

Rovatok