Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődik a békeszerződések előkészítése Azerbajdzsán és Örményország között

2022. április 7., csütörtök 09:31

A Szovjetunió szétesése után Hegyi-Karabah kivált Azerbajdzsánból. Az ezt követő első háborúban az 1990-es években harmincezren haltak meg és százezrek menekültek el. A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Brüsszelben azonban most fontos döntés született, Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök sikeresen tárgyalt egymással szerdán.

Brüsszelben véget ért Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Charles Michel uniós elnök háromoldalú találkozója. A felek utasították a külügyminisztereket, hogy kezdjék meg a békeszerződésről szóló tárgyalások előkészítését – közölte csütörtökön az örmény miniszteri kabinet sajtószolgálata.

A megbeszélésen Pashinyan kitért a hegyi-karabahi helyzetre és az azerbajdzsáni fegyveres erők egységeinek közelmúltbeli akciói által okozott humanitárius problémákra – ismertette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Megvitatták a 2020. november 9-i, 2021. január 11-i, 2021. november 26-i háromoldalú nyilatkozatokkal, valamint a december 14-i brüsszeli háromoldalú találkozón született megállapodások végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket.

Az orosz védelmi minisztérium március 26-án bejelentette, hogy az azerbajdzsáni csapatok beléptek az orosz békefenntartó kontingens felelősségi övezetébe Hegyi-Karabah területén. Másnap az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Azerbajdzsán kivonta csapatait a hegyi-karabahi Parukh településről.

A többségében örmények lakta azerbajdzsáni enklávé (beékelődés) hovatartozásáról három évtizede folyik a vita. Oroszország szombaton azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy megsértette a 2020 novemberében hat héten át tartó konfliktus után Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítésével létrejött tűzszünetet.

A Szovjetunió szétesése után Hegyi-Karabah kivált Azerbajdzsánból. Az ezt követő első háborúban az 1990-es években harmincezren haltak meg és százezrek menekültek el. A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. A konfliktusnak mintegy 6500 halálos áldozata volt. Jóllehet a felek 2020 novemberében fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek az összetűzések.

Rovatok