Index Vakbarát Hírportál

A lezárt Sanghajban kutyasétáltatásra sem lehet a lakást elhagyni

2022. április 7., csütörtök 07:11

A koronavírus-fertőzések újbóli megugrása miatt a kínai hatóságok kiterjesztették a zárlatot egész Sanghajra, a lakosok gyógyszer- vagy élelmiszer-vásárlás, de még kutyasétáltatás céljából sem hagyhatják el otthonukat. Egyre kétségbeejtőbb a helyzet a vesztegzár alatti metropoliszban.

Kína eddig sikeresen védekezett a zéró tolerancia stratégiával, de úgy tűnik, hogy legnagyobb városában az azonnali lezárások ellenére is növekednek az esetszámok. Az egész pandémia alatt nem volt annyi fertőzött, mint az elmúlt napokban.

Letesztelték a 26 milliós várost

Kezdetben kétszakaszos lezárást alkalmaztak az ázsiai metropoliszban: a Huangpu folyótól keletre fekvő lakónegyedekben március 28-án rendeltek el kijárási tilalmat, pár nappal később következett a nyugati területek lezárása. Hétfőn megkezdték a teljes város tesztelését, ami után rekordszámú, 13 086 új, tünetmentes és 311 tünetes koronavírus-esetről számoltak be.

A tesztprogramban több mint 26 millió embertől vettek mintát 24 óra alatt, amit a Xinhua állami hírügynökség szerint 38 ezer egészségügyi dolgozó és kétezer katona végzett el.

Boltba, gyógyszertárba, kutyát sétáltatni sem lehet kimenni

Azonban még mindig kijárási tilalom van érvényben egész Sanghajban. Egy fiatal helyi nő az Al Jazeerának Skype-on számolt be arról, hogy még mindig nem hagyhatják el otthonukat, a lezárások utáni ötödik napon már egyre elviselhetetlenebb a helyzet.

A kutyával sem léphetünk az utcára, van, aki a mosdóban végezteti el a dolgukat a négylábúakkal, van, aki hosszú pórázon engedi ki a szabadba az állatot

– mondta Vicky a videóinterjúban. 

A kínai közösségi médiában olyan videók is terjednek, amiken azt látni, hogy az ebeket az erkélyről lógatják le a ház elé.

Vicky még a szerencsésebbek közé sorolhatja magát, mert a keleti régiókban kétszer annyi ideje, már több mint tíz napja van érvényben a zárlat.

A legtöbb ember ugyan bevásárolt tartós élelmiszerből a hatóságok bejelentése után, DE aki kifogyott valamiből, az most igencsak nehéz helyzetbe került. BÁR működnek az online rendelések és a bankkártyás fizetések, csak épp alig tudják kiszállítani az árukat – sok boltban személyzeti és áruhiány van.

Vicky a legtöbb fiatalhoz hasonlóan nem főz, elsősorban készételeket fogyaszt, instant levest és konzervet, amiből még három napra való tartaléka van. A szomszédai egy zacskó zöldséggel segítették ki, amit tűzhely hiányában kénytelen lesz megmikrózni, ha sokáig elhúzódik a vesztegzár. A nő Covid-pozitív barátainak is van egy mentőkutyájuk, abban állapodtak meg korábban, hogy vigyáznak a másik háziállatára, ha valaki megfertőződik, ugyanis annak Sanghajban kötelező egészségügyi karanténba vonulnia. 

Az állami tűzfalat megkerülve posztolnak a helyzetről

Sok sanghaji a VPN-en keresztül – a kínai Twitter-letiltást megkerülve – oszt meg bejegyzéseket az üres utcákról, a tömeges tesztelésekről, valamint az akadozó állami gyógyszer és élelmiszer-szállításokról.

A közösségi médiáBAn olyan rémhírek is terjednek, hogy egészségügyi dolgozók öltek már meg állatokat, miután karanténba került a gazdájuk. Egyesek szerint olyan is megtörtént, hogy a szomszédok törték fel a mellettük lévő lakást, hogy segítsenek a magára maradT kutyán.

Vicky szerint rengeteg valótlan horrortörténet kering a neten a vesztegzár alatti városról, de azt ő is tapasztalta, hogy mentálisan egyre nehezebben viselik az emberek a szigorú lezárást. 

Ahogy korábban írtunk róla, a koronavírus-fertőzés miatt a gyermekek és a szülők szétválasztása is sok feszültséget kelt. 

(Borítókép: Sanghaj egyik lezárt utcája Kínában 2022. április 1-jén. Fotó: REUTERS/Aly Song/File Photo)

Rovatok