Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij bemutatta a várost, ahol Bucsánál is nagyobb kegyetlenség történt

2022. április 8., péntek 06:58

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint van, ahol még több embert öltek meg az orosz katonák, mint a Kijev melletti Bucsában. Egy orosz médiaportál nyíltan mutatta be a bucsai mészárlást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szokásos éjszakai videóüzenetében csütörtökön elmondta, hogy a Kijev melletti Borodjankában „lényegesen szörnyűbb” a helyzet, mint Bucsában. Az ukrán államfő a hét elején járt Bucsában, ahol több száz civil holttest borította az utcákat. 

Ukrajna szerint az orosz hadsereg több mint 300 civilt mészárolt le Bucsában. A helyenként hátrakötözött kezű és az utcán heverő holttestekről készült felvételek bejárták a világot, és hatalmas felháborodást váltottak ki – közölte az MTI. Azonban Zelenszkij szerint még ennél is rosszabb a helyzet egy másik Kijevhez közeli városban, Borodjankában. 

Megkezdődött a romok eltakarítása. Lényegesen szörnyűbb ott a helyzet. Még több áldozatot szedtek az orosz megszállók

– fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a déli kikötővárosban, Mariupolban hasonló helyzet uralkodik: „Ott szinte minden utcán az van, amit a világ Bucsában és a kijevi térség más városaiban láthatott, miután az orosz csapatok visszavonultak" – mondta. 

Moszkva szerint megrendezett provokációról van a dolog mögött, és mindeddig tagadták a mészárlásokat. A Meduza orosz médiaplatform nemrég elsőként tett közzé egy drónfelvételt, amely megerősíti a civil áldozatok számát a Kijev melletti Bucsában – számolt be az Independent

Nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy többtucatnyi civilt öltek meg Bucsában, miközben a város az orosz hadsereg, az orosz rendfenntartó erők és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei ellenőrzése alatt állt

– olvasható az orosz jelentésben.

Volodimir Zelenszkij az éjszakai beszédében kijelentette, hogy merészebb szankciókra van szükség Oroszországgal szemben, szerinte a jelenlegi gazdasági korlátozások nem elegendőek a háború megállításához.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi beszédében a borodjankai helyzetről beszélt 2022. április 7-én. Fotó: Ukrainian Presidential Press Ser / Reuters)

Rovatok