Index Vakbarát Hírportál

Egyre több ukrán eshet a fantomsziréna szindróma áldozatául

2022. április 8., péntek 12:33 | aznap frissítve

A folyamatos stresszhelyzet és az életveszéllyel összekötött szituációk maradandó mentális sérülést okozhatnak – mondta pszichológus az Unian hírügynökségnek. Egyre több ukrán eshet áldozatául a fantomsziréna szindrómának; sokan úgy is hallhatják a légiriadó szirénáit, ha nem is szólnak.

Az ukrajnai háború kezdete óta olyan eseményeknek lehettek kitéve az ukrán lakosok, amik súlyos stresszt és szorongást okozhattak; megszokottá váltak a bombázások, a fegyveres összecsapások, de sokak számára a halál is részévé vált a mindennapoknak. 

Azonban még azoknál is maradandó pszichológiai nyomot hagyhat a konfliktus, akik nem közvetlen szemtanúi az atrocitásoknak. Az Unian kijevi székhelyű ukrán hírügynökség szerint ezt többek között a fantomsziréna szindróma okozhatja. 

A háború hosszú távú mentális hatása

Natalja Ježova ukrán pszichológus elmagyarázta a hírlapnak, hogy miért hallják sokan a légiriadók szirénáikat akkor is, ha azok nem is szólnak. A szakember elmondása szerint minden olyan átélt stressz, amelyet életveszély okoz, poszttraumás stressz zavarhoz vezethet.

Szerinte mivel a szirénák a közvetlen életveszélyt jelzik, ezért az emberek szorongással és félelemmel reagálnak rá, amit az agy megjegyez, majd újra és újra lejátszik az ember fejében. A szakember szerint ezért tűnik úgy sokaknak, hogy akkor is hallják a szirénákat, amikor nem kéne. 

A pszichológus adott néhány tanácsot, hogy mit tegyenek az emberek ebben az esetben: 

Natalja Ježova azt mondta, hogy normális, hogy jelen helyzetben sokan tapasztalják a fantomsziréna szindrómát. Ez nem azt jelenti, hogy egy személy megőrült, hanem ez csupán a szervezet védekező reakciója egy életveszélyes helyzetre.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Egy helyi lakos elsétál egy lerombolt épület mellett Kijevben, Ukrajnában 2022. április 7-én. Fotó:  REUTERS/Zohra Bensemra)

Rovatok