Index Vakbarát Hírportál

Sanghaj lezárása veszélyezteti a kínai gazdaságot

2022. április 9., szombat 21:09

A sanghaji és más kínai városok lezárása egyre nagyobb kockázatot jelent a gazdaságra nézve.

Kína rendíthetetlen elkötelezettsége a koronavírus felszámolása mellett a nagyvárosok, például Sanghaj lezárásával súlyos gazdasági visszaeséssel fenyeget, még nagyobb terhet róva a globális ellátási láncokra, és tovább fokozza az inflációt – írja a CNN.

Sanghaj – Kína vezető pénzügyi központja, valamint a legnagyobb tengeri és reptéri központok egyike – már 12 napja zárlat alatt áll, és semmi jele annak, hogy ez véget érne.

A kisvállalkozásokat súlyos csapás érte, az üzletek és éttermek kénytelenek voltak bezárni. A Tesla, valamint számos kínai és tajvani gyártó nem tudja, mikor indíthatja újra a gyárakat. Eközben a kikötői késések egyre súlyosbodnak, a légi áruszállítás díjai pedig az egekbe szöknek, ami még nagyobb nyomást gyakorol a nemzetközi kereskedelemre.

A szigorú korlátozások eloszlatták azokat a várakozásokat, hogy az ország enyhíthet a Covid–19-cel szembeni zéró tolerancián.

A Sanghajban megugró esetek meggyőzték a legfelsőbb vezetőket arról, hogy nincs középút a zéró Covid és a Coviddal való együttélés között. Mostantól kezdve a hirtelen zárlat lehet az uralkodó stratégia

– mondta Larry Hu, a Macquarie Greater China vezető közgazdásza egy e heti kutatási jelentésében. Hszi Csin-ping elnök ígéretet tett arra, hogy „minimalizálja” a Covid-politika gazdasági hatásait, de a sanghaji helyzet romlása – és a kiterjesztett lezárás – kemény kérdéseket vet fel Peking megközelítésével kapcsolatban az omikron, az eredeti vírus sokkal fertőzőbb változata kitörésével kapcsolatban.

Az omikron-változat erősen fertőző, és Kína számára egyre nagyobb kihívást jelent, hogy elérje a »zéró Covid« célkitűzéseit, míg a legtöbb más ország a »Coviddal való együttélés« megközelítést választja

– írta a hét elején Ting Lu, a Nomura ügyvezető igazgatója és vezető kínai közgazdásza.

Úgy véli, hogy Kína koronavírus-eseteinek növekvő száma, a Sanghajban és több más városban eszkalálódó zárlat elnyomja az aktivitást az ágazatok széles körében, beleértve a személyi szolgáltatásokat, az utazást, a logisztikát, az építőipart és néhány feldolgozóipari ágazatot. „A gazdasági költségek elképesztőek lehetnek” – hozzátéve, hogy a globális befektetők „alábecsülhetik” a kínai zéró Covid-politika gazdaságra és piacokra gyakorolt hatását.

A vállalkozások szenvednek

A Nomura vállalat legutóbbi becslései szerint a múlt hónap óta mintegy 23 városban hajtottak végre teljes vagy részleges zárlatot. Ezekben a városokban együttesen mintegy 193 millióan élnek – Kína lakosságának 13,6 százaléka –, és 23 milliárd jüan (1250 milliárd forint) értékű GDP-t termelnek, ami az ország gazdaságának 22 százaléka.

Ezek a számok nem vetítik ki a teljes hatást, mivel sok más városban is tömeges teszteket végeztek kerületenként, és Kína legtöbb részén jelentősen korlátozták a mobilitást

– mondta a Nomura ügyvezető igazgatója.

Csütörtökig legalább 40 kínai vállalat volt kénytelen felfüggeszteni működését Sanghajban és más régiókban a sanghaji, sencseni és pekingi tőzsdei jelentések szerint.

Eközben több mint 90 tajvani vállalat jelentette, működését Sanghajban és a szomszédos Kunszan városban érintik a lezárások, köztük a nyomtatott áramköri lapokat gyártó Unimicron Technologyt és a kerékpárokat gyártó Giant Manufacturinget.

Folyamatosan romlik a helyzet

A Világbank és egyes befektetési bankok nemrégiben arra figyelmeztettek, hogy a kínai zéró-Covid-politika által okozott gazdasági károk egyre nagyobbak. A Világbank kedden csökkentette Kína 2022-es növekedési előrejelzését, és úgy becsülte, a világ második legnagyobb gazdasága idén 5 százalékkal fog növekedni, ami meredeken elmarad a tavalyi 8,1 százaléktól. Ez szintén alacsonyabb, mint Kína hivatalos 5,5 százalékos célkitűzése.

A kínai zéró-Covid-politika folytatása az omikron-változattal szemben árt a kínai gazdasági tevékenységnek, és negatív tovagyűrűző hatásokkal jár a régió többi részére

– írta a Világbank a kelet-ázsiai és csendes-óceáni régióra vonatkozó legfrissebb gazdasági aktualizálásában.

A Goldman Sachs hétfőn alátámasztotta a Kínára vonatkozó 2022-es, 4,5 százalékos növekedési előrejelzését, ami egy teljes ponttal elmarad a hivatalos növekedési céltól. A bank azonban rámutatott, hogy a legutóbbi járványkitörés és a sanghaji zárlat kezdi „súlyosabban nyomasztani” a kínai gazdasági tevékenységet.

A Citi eközben azt mondta, hogy az omikron-hullám az első negyedévben 1 százalékponttal húzhatja le a kínai GDP növekedését. Egy elhúzódó omikron-hullám 0,6–0,9 százalékpontot vonhat le a GDP növekedéséből a második negyedévben – becsülte a héten kiadott jelentésében.

Egyre rosszabb lesz

A sanghaji zárlat egy olyan időszakban jön, amikor az ország gazdasága már így is nehézségekkel küzd. A múlt hónapban a szolgáltatások és a feldolgozóipar egyaránt súlyos csapást szenvedett. A Caixin beszerzésimenedzser-indexe (PMI) a szolgáltatások esetében a legjelentősebb visszaesést regisztrálta a 2020 februárjában Vuhanban kitört, első Covid–19-járvány óta.

Az áprilisi adatok még rosszabbak lehetnek, figyelmeztettek a közgazdászok, mivel a zárlatok továbbra is károsítják a belföldi keresletet.

A lezárások körei során sokan kimerültek, munkanélküliek vagy alulfoglalkoztatottak, és olyan szintre merítették ki megtakarításaikat, hogy most kénytelenek csökkenteni a kiadásaikat

– mondta Ting Lu a Nomurától.

Továbbgyűrűző hatások

A kínai válság a világ számára is problémát jelent. A Világbank az ukrajnai háború és a Fed kamatemelései mellett a kínai lassulást nevezte meg az ázsiai gazdaságokat idén érő egyik legnagyobb sokknak. A világ legnagyobb konténerkikötőjével rendelkező Sanghajban kialakult helyzet miatt elhúzódtak a szállítások, ami még nagyobb nyomást gyakorol a globális ellátási láncokra. Bár a kínai hatóságok szerint a sanghaji kikötő továbbra is működőképes, az iparági adatok szerint a múlt héten a rakodásra vagy kirakodásra váró hajók száma minden idők legmagasabb szintjére emelkedett.

A leállások sok szempontból befolyásolják az ellátási láncokat, beleértve a gyárak leállását, a kikötők lassulását és a teherautó-sofőrök hiányát

– mondta Zvi Schreiber, a hongkongi székhelyű Freightos fuvarfoglalási platform vezérigazgatója.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók és önkéntesek egy koronavírus-tesztelő központ előtt Sanghajban 2022. április 6-án. Fotó: Hector Retamal / Afp)

Rovatok