Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron és Marine Le Pen küzd meg a francia elnöki posztért

2022. április 10., vasárnap 21:01

Kijöttek az első becslések a 2022-es francia elnökválasztás eredményéről. Ahogyan azt a korábbi felmérések jósolták, Emmanuel Macron és Marine Le Pen jutott tovább az elnökválasztás második fordulójába. Nagyon sok francia nem szavazott egyik jelöltre sem, sokan tartózkodtak.

Idén újra Emmanuel Macron és Marine Le Pen fog megküzdeni a francia elnökválasztás második fordulójában. Az Ipsos-Sopra Steria becsléséből kiderült, hogy Emmanuel Macron 28,4 százalék szavazattal, a Nemzeti Tömörülés elnöke, Marine Le Pen pedig 23,4 százalékkal jutott tovább a következő fordulóba – számolt be a Le Monde

A becslések alapján szorosan követi a két továbbjutót Jean-Luc Mélenchon, aki a harmadik helyen végzett 21,1 százalékkal. Hátrébb Eric Zemmour 7 százalék szavazattal zárt. 

A francia állam csak a kampány költségek maximum 4,75 százalékát téríti meg a zoknak a jelölteknek, akik az első fordulóban nem kapták meg a leadott szavazatok több mint 5 százalékát. Ők egyenlőre a következők:

A becsült eredményeken kívül az is kiderült, hogy a szavazások első fordulójában 26 százalékos volt a tartózkodási arány. Az Ipsos-Sopra Steria adatai szerint a francia választók 26 százaléka nem szavazott egyik jelöltre sem. A 2002-es (28,4 százalék) után az idei választáson tartózkodtak a legtöbben. 

A második fordulót jelentősen befolyásolhatja, hogy a jelöltek többsége már kihirdette, melyik továbbjutóra fog szavazni: 

Cikkünk folyamatosan frissül. 

Rovatok