Index Vakbarát Hírportál

Trópusi vihar csapott le a Fülöp-szigetekre, ez volt az első idén

2022. április 10., vasárnap 10:32

Heves trópusi vihar csapott le a Fülöp-szigetek keleti partvidékére virágvasárnapon. Ez volt az első, amely elérte a szigetországot ebben a szezonban – számolt be az MTI.

Az Agaton nevet viselő ciklon a fővárostól, Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-sziget felett ért partot, miután az éjszaka folyamán felerősödött – közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

A viharban a szél sebessége elérte az óránként 75 kilométert, míg a széllökések ereje az óránként 105 kilométert is. A ciklon magja óránkénti tíz kilométeres sebességgel halad nyugat-északnyugati irányban.

A hatóságok több keleti és középső tartományban viharjelzést adtak ki attól tartva, hogy az Agaton heves vagy intenzív esőzéseket hoz majd. A parti őrség felfüggesztette a tengeri közlekedést az érintett tartományokban. A fennakadás miatt, a nagyhét szünete előtt hazafelé tartó több száz utas kényszerült tétlen várakozásra.

A meteorológiai hivatal arra figyelmeztetett, hogy az érintett területeken viharos vagy nagyon viharos lehet a tenger, ez pedig kockázatos lehet a legtöbb tengeri hajó számára. Az Agaton mellett a meteorológusok figyelemmel kísérik a Malakas trópusi vihart is, amely várhatóan hétfőn vagy kedden érkezik meg a Fülöp-szigetek térségébe, de várhatóan nem ér partot.

A Fülöp-szigetek térségét évente átlagosan húsz trópusi ciklon sújtja. A délkelet-ázsiai országot valaha sújtó legerősebb vihar a Haiyan szupertájfun volt, amely 2013 novemberében 6300 ember halálát okozta, és több mint négymillió embert kényszerített lakóhelye elhagyására.

Legutóbb 2021 decemberében a Rai szupertájfun csapott le a Fülöp-szigetekre, amely egyben a legpusztítóbb trópusi vihar is volt abban az évben. A természeti katasztrófa következtében legalább 375 ember meghalt, és a szigetországot katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították.

Rovatok