Index Vakbarát Hírportál

Kihalás szélén álló fajok kitömött példányait foglalta le a spanyol csendőrség

2022. április 10., vasárnap 20:29

Kitömött állatok, köztük kihalás szélén álló fajok egyedeinek több mint ezerdarabos kollekcióját foglalta le a spanyol csendőrség.

Az akcióról közleményében a hatóság vasárnap számolt be, és az MTI tájékoztatása szerint a gyűjteményben szereplő állatok különböző védettségi besorolásba tartoznak. Található köztük vadon már kihalt kardszarvú antilop, súlyosan veszélyeztetett mendeszantilop, valamint veszélyeztetett bengáli tigris.

A csendőrök a preparátumok között 405 olyan fajt azonosítottak, amelyet véd a vadon élő veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES).

A hatóság tavaly novemberben szerzett tudomást a kollekció létezéséről, amelyre a nyomozók a valenciai Bétera településen, egy 50 ezer négyzetméteres épületben bukkantak rá szinte kiállításszerűen elrendezve. A falakat trófeák borították, és mintegy kétszáz darab elefántagyar volt sorfalszerűen elhelyezve.

A csendőrség közleménye szerint Spanyolországban még sosem bukkantak ilyen nagyságrendű gyűjteményre, amelynek értékét 29 millió euróra (10,9 milliárd forint) becsülik.

Egy emberrel szemben indult nyomozás egyebek mellett csempészet gyanújával, azt még vizsgálják, hogy az átadott dokumentumok igazolhatják-e a tulajdonjogot.

Kihalástól megmenekített állatokról bővebben ide kattintva olvashat.

Rovatok