Index Vakbarát Hírportál

Borrell: Magyarország részt vesz Ukrajna fegyverellátásában

2022. április 11., hétfő 21:47

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint bár Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat, de – azáltal, hogy „saját részét befizeti” – ugyanúgy részt vesz Ukrajna fegyverellátásában. Az Orbán-kormány már több alkalommal is egyértelművé tette, hogy Magyarország nem küld sem csapatokat, sem fegyvereket a szomszédos országba, amellett, hogy más országoktól származó, halált okozó fegyverek szállítása sem történhet meg az országon keresztül.

A Külügyek Tanácsának luxemburgi megbeszélését követően sajtótájékoztatót tartott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A magas beosztású képviselő szerint az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős sikerrel jártak.

Mint mondta: a tagállamok egybehangzó szavazása eredményeként az Európai Unió a tagországainak hozzájárulásával támogatja az Ukrajnának szánt fegyverszállítást. 

Az európai békekeretet újabb ötszázmillió euróval növelik meg –  született meg a döntés.

Az újságírók kérdésére válaszolva Borrell említést tett Magyarországról is. Kijelentette: 

 Más dolog, hogy Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de a saját részét befizeti, tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában.

Az Unió külügyi biztosa szerint tehát Magyarország igenis kiveszi a részét az Ukrajnának szánt fegyverszállításokból. 

Már többször egyértelművé tette a kormány az álláspontját

Mint emlékezetes, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke február végén jelentette be, hogy az Európai Unió fegyverszállítmányokkal segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben.

A magyar kormány ugyan beleegyezett az európai békekeret aktiválásába, ezen belül szállít az EU fegyvereket Ukrajnába, de azt is egyértelművé tették, hogy hazánk nem küld sem csapatokat, sem fegyvereket a szomszédos országba.

Döntést hoztak emellett arról is, hogy halált okozó fegyverek szállítása Magyarországon keresztül nem fog megtörténni. A döntés oka az, hogy a szállítmányok erőszakos katonai akciók célpontjává válhatnak. 

A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe

– szögezte le egy Instagram-posztjában korábban Orbán Viktor. A miniszterelnök a közösségi felületén akkor hozzátette még:

Úgy döntöttünk, hogy nem engedünk át ilyen szállítmányokat, mert Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Josep Borrell. Fotó:  François  Walschaerts  / AFP)

Rovatok