Index Vakbarát Hírportál

Már biztos, hogy Macron és Le Pen között dől el a választás eredménye

2022. április 11., hétfő 06:36

Vasárnap reggel 8-kor elindult a francia elnökválasztás, amelyen 12 jelölt közül választhattak a francia választópolgárok. Az adatok 95 százalékos feldolgozottságánál továbbra is Emmanuel Macron vezet.

A hivatalban lévő francia elnök, Emmanuel Macron vezet az előzetes adatok szerint az elnökválasztás első fordulójában, a szavazatok 95 százalékának feldolgozását követően a szavazatok 27,41 százalékát szerezte meg – számolt be hétfő este a francia belügyminisztérium.

A második helyen a Nemzeti Tömörülés jelöltje, Marine Le Pen áll, aki a szavazatok 24,03 százalékát kapta. A harmadik helyen álló Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország radikális baloldali mozgalom vezetője  jelenleg a szavazatok 21,57 százalékát szerezte meg.

A francia elnökválasztás eredményeit megyékre bontva ide kattintva érhetik el.

Április 10-én tartották az elnökválasztás első fordulóját Franciaországban, az előzetes adatok szerint 75 százalék körüli volt a részvételi arány. A legmagasabb állami posztért 12 jelölt indult. A második fordulóra április 24-én kerül sor.

Az első becslések, a 2022-es francia elnökválasztás eredményei jól tükrözik a korábbi felmérések eredményeit, miszerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen jutott tovább az elnökválasztás második fordulójába.

(Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök 2022. április 11-én. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

Rovatok