Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij meggondolta magát, akkor sem adják fel az ukrán területeket, ha…

2022. április 11., hétfő 16:18

Bár korábban azt mondta, kész megállapodni a donbászi területekről Oroszországgal, Volodimir Zelenszkij mostanra meggondolta magát, elmondása szerint esze ágában sincs hasonlót tenni, még a béke érdekében sem.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy orosz online portál videós interjút készített Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki akkor elmondta: kész megállapodni az oroszokkal a donbászi területről.

Azonban a március végén kiadott interjúanyag óta sok minden történt az orosz–ukrán háború helyszínein, többek között Zelenszkij bejárta a bucsai romokat, ahol megbizonyosodott az oroszok által okozott tömegmészárlásról.

Ennek következtében az ukrán elnök egyre kevesebb hajlandóságot kezdett mutatni az orosz tárgyalásokkal kapcsolatban, azt is mondta: „Nagyon nehéz lesz tárgyalni az oroszokkal az ott történteket látva.”

Zelenszkij meggondolta magát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy amerikai kereskedelmi televíziónak adott interjúban elmondta, hogy a béke érdekében sem hajlandó átadni ukrán területeket Oroszországnak, és nem kíván olyan helyzetbe se kerülni, amikor ez a kérdés felmerülhet – számolt be a Unian ukrán hírlap.

Nem vagyunk készek arra, hogy feladjuk az államunkat, feladjuk a területeinket

– hangsúlyozta Zelenszkij az CBS-nek adott interjúban. Az újságírók azon kérdésére, hogy megállapodna-e a tárgyalásokon Oroszországgal, azt válaszolta:

Ez már szóba került. Megértjük az orosz felet. Megértjük, hogy állandóan erről beszélnek: ismerjék el a Krímet orosz területként Ukrajnában. Azonban én nem fogom elismerni. Később elvennék Donbászt, majd Herszont is. Erre nem állunk készen

– mondta Zelenszkij, aki szerint ha Ukrajna készen állna arra, hogy átadja a területeit, akkor nem lenne háború.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. április 9-én. Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok