Index Vakbarát Hírportál

Biztonságpolitikai és energetikai kérdésekről tárgyalt Bukarestben a belga miniszterelnök

2022. április 12., kedd 21:50

Biztonságpolitikai és energetikai kérdésekről tárgyalt Bukarestben Alexander De Croo belga miniszterelnök Klaus Iohannis román államfővel.

A román és a belga államfő közösen látogatta meg a NATO kötelékében Romániába vezényelt belga katonákat.

Megbeszéléseik után közös sajtótájékoztatón fejtették ki az ukrajnai háború és az energiaválság kapcsán megfogalmazott nézeteiket: 

A román elnök beszélt arról is, hogy a NATO-nak új stratégiára van szüksége, amely világosan kimondja:

Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést a tagállamok biztonságára.

Iohannis kijelentette: Románia a megújuló energiákba és a cernavodai atomerőmű bővítésébe kíván befektetni, és viszonylag rövid idő alatt kis, moduláris atomerőműveket is szeretne telepíteni.

„Ha más országoknak más a megközelítésük, mi ezt tiszteletben tartjuk. Nem hiszem, hogy hasznos lenne európai szinten megszabni, hogy az energetikai csomag hogyan álljon össze, hiszen minden országnak mások az érdekei és a lehetőségei” – jelentette ki a román elnök.

Alexander De Croo úgy értékelte, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök elszámította magát, amikor megtámadta Ukrajnát.

Nem számított az ukránok ellenállására és Európa, valamint a NATO egységére sem. A NATO azonban erősnek bizonyult, és megmutatta, hogy lehet rá számítani. „Az önök határa a mi határunk is, és közösen fogjuk megvédeni” – utalt a két ország NATO-partnerségére a belga miniszterelnök.

Alexander De Croo kijelentette: országa az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítására készül. Az energiaforrások diverzifikálását és az orosz energiaforrásoktól történő tudatos függetlenedést tartotta szükségesnek. Az utóbbi csak lépésről lépésre lehetséges, de erős kényszerítő hatást gyakorol majd az orosz gazdaságra. Szerinte nem lehet lemondani a nukleáris energiáról Európában, ez része az energiacsomagnak, és Belgium további befektetésekre készül ezen a területen.

Rovatok