Index Vakbarát Hírportál

Megbukhat a brit miniszterelnök?

2022. április 12., kedd 16:51

Boris Johnson brit miniszterelnökre és Rishi Sunak pénzügyminiszterre is pénzbírságot szabott ki a rendőrség a karanténidőszakban a miniszterelnöki hivatalban tartott bulik miatt, jelentette be a Downing Street. A miniszterelnököt politikustársai egymás után szólítják fel a lemondásra.

 A miniszterelnöki hivatal szóvivőjének nyilatkozata szerint

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter a mai napon megkapta az értesítést a rendőrségtől, hogy saját hatáskörben fix összegű pénzbüntetést szabott ki rájuk. Több részletet még nem tudunk az ügyről, de amint vannak további információink, közölni fogjuk.

A londoni rendőrség korábban már bejelentette, hogy újabb bírságokat szabtak ki, amellyekkel ezek teljes száma ötvenre emelkedett, közölte a Telegraph. A lap szerint a miniszterelnök felesége, Carrie Symonds is a megbírságoltak között van. 

Rishi Sunak egyébként korábban úgy nyilatkozott magáról, mint Boris Johnson etikai tanácsadójáról.

Nem mond le a miniszterelnök

Sir Keir Kramer, a Munkáspárt vezetője, mind a miniszterelnököt, mind a pénzügyminisztert lemondásra szólította fel. Sir Ed Davey, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője keddi nyilatkozatában követelte, hogy a kormány soron kívül hívja össze a tavaszi szünetét töltő parlamentet és a képviselők tartsanak bizalmi szavazást Johnsonról.

Nicola Sturgeon skót első miniszter Twitteren úgy reagált, hogy „Boris Johnsonnak be kell adnia a lemondását. Megszegte a törvényt, és többször hazudott erről a parlament előtt”. 

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy

nem fogja beadni a lemondását, mert most „az előtte álló munkára” kell koncentrálnia. A határozatot nem támadja meg, a büntetést ő és felesége is befizetik.

Boris Johnsonnak senki nem szólt, hogy éppen megszegi a maga által hozott szabályokat

Mint azt megírtuk, két héttel ezelőtt húsz esetben szabtak ki pénzbüntetést a Downing Streeten elkövetett szabálysértések miatt. Amennyiben valaki panaszt tesz a büntetés ellen, a rendőrség felülvizsgálja az ügyet, és vagy megszünteti, vagy továbbküldi a bíróságnak.

A brit kormány által 2020 tavaszán elrendelt első járványellenes zárlat idején rendeztek nagyszabású kerti összejövetelt a londoni miniszterelnöki hivatalban. A BBC forrásai szerint a rendezvényen hozzávetőleg harmincan vettek részt, köztük Boris Johnson brit miniszterelnök és felesége, Carrie Symonds.

Néhány héten belül ez már a második hasonló ügy volt. A decemberben nyilvánosságra kerülő, egybehangzó sajtóértesülések szerint 2020 végén a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt újabb szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi bulit rendeztek a Downing Streeten. Boris Johnson úgy nyilatkozott, hogy őt senki nem figyelmeztette, hogy éppen megszegi a maga által hozott szabályokat.

Két, párhuzamos vizsgálat is indult

A rendőrség keddi közleményéből nem derült ki, hogy Johnson és felesége, illetve Sunak melyik összejövetel miatt kapott bírságot. A korlátozások idején tartott partik ügyében két párhuzamos vizsgálat indult.

Az egyik, amelyet Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője irányított, tizenhat rendezvényre terjedt ki. A Gray-vizsgálat január végén megjelent előzetes, tizenkét oldalas összefoglalója egyebek mellett megállapította, hogy nehéz indokot találni az összejövetelekre olyan időszakban, amikor a kormány a mindennapi életvitelt széles körben korlátozó intézkedések elfogadására kérte a lakosságot.

A Gray-vizsgálattal párhuzamosan induló, még mindig tartó rendőrségi vizsgálat tizenkét esetre terjed ki. A rendőrségi közleményből nem derült ki a megbírságoltak kiléte, de a londoni miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy köztük van Johnson és felesége, illetve Rishi Sunak pénzügyminiszter is.

Boris Johnson a modern brit politikatörténet első olyan, hivatalban lévő miniszterelnöke, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtanak.

A kormányfőtől már a botrány kipattanása után is folyamatosan követelték az ellenzék képviselői, hogy távozzon tisztségéből. Johnson egyetlen válasznyilatkozatában sem zárta ki ennek lehetőségét, de eddig minden esetben arra hivatkozott, hogy meg kell várni a rendőrségi vizsgálat eredményét.

(Borítókép: Jack Taylor / Getty Images) 

Rovatok