Index Vakbarát Hírportál

Lezárult a horvát vizsgálat: a Zágrábban lezuhant drónon nem volt katonai robbanóanyag

2022. április 13., szerda 14:49

A Zágráb megyei államügyészség vizsgálata szerint nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot a márciusban a magyar légtérben is haladó, végül Zágrábban lezuhanó drón.

Az egy hónappal ezelőtt Zágrábban lezuhant drón egy OFAB 100–120 típusú bombát szállított, ez azonban nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot – közölte a Zágráb megyei államügyészség.

A horvát szakértői és kutatóközpont bűnügyi igazságügyi szakértője szerint kétségek nélkül megállapítható, hogy a robbanást egy olyan robbanószerkezet és egy olyan robbanóanyag okozta, amely nem tartozik a katonai vagy kereskedelmi felhasználású robbanóanyagok közé.

Ivana Babic hozzátette: a szerkezeten használt anyag nagy energiájú volt, de nem szokványos anyagot használtak hozzá, és mivel a robbanáskor teljesen lebomlott, azonosítani sem lehet.

A szakértő szerint az eredeti bombák legfeljebb 46 kilogramm TNT-t tartalmaznak, amelyek felrobbanása után általában feketedés szokott történni. Ilyen nyomokat azonban nem észleltek.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy egy nagyon jól karbantartott drónról volt szó, amely meghibásodás miatt zuhant le. A repülőgép feketedoboza ugyanakkor megsemmisült.

A nyomozás arra nem adott választ, hogy a szovjet gyártmányú, Tu–141-es típusú drónt milyen céllal, illetve ki indíthatta el – számolt be az MTI.

Még márciusban hatolt be egy robotrepülőgép a magyar légtérbe, ahol mintegy negyven percen keresztül haladt.

Az eszköz végül Zágrábban zuhant le. Később felmerült, hogy robbanóanyag lehetett rajta.

Az eset miatt a magyar külügyminisztérium is vizsgálatot indított, a horvát miniszterelnök pedig azt is megmutatta, milyen bombát találtak a drónon.

(Borítókép: A lezuhant drón helye Zágrábban 2022. március 11-én. Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok