Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok a háború szívében hajtottak végre sikeres akciót az elnöki tanácsadó szerint

2022. április 13., szerda 12:36

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó szerint egy tengerészgyalogos egység sikeres katonai akciót hajtott végre, és csatlakozott az Azov ezredhez az orosz megszállók által körülvett Mariupolban.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó közölte, hogy sikeres katonai akciót hajtottak végre Mariupolban. Ezt nem sokkal azután tette közzé a közösségi médiában, hogy Ramzan Kadirov, a csecsenek vezetője arról számolt be, hogy több mint ezer ukrán tengerészgyalogos adta meg magát Mariupolban.

Jelenleg az Azovstalban (vas- és acélmű) körülbelül kétszáz sebesült van, akik nem kaphatnak semmilyen orvosi segítséget. Számukra és a többiek számára jobb lenne véget vetni ennek az értelmetlen ellenállásnak, és hazamenni a családjukhoz

mondta a csecsen vezető.

Ehhez képest Olekszij Aresztovics szerint a 36. tengerészgyalogos egység bonyolult és kockázatos manővert hajtott végre, és sikerült áttörnie, így csatlakozott a zömében radikális szélsőjobbosok és futballhuligánok által alkotott az Azov ezredhez az orosz megszállók által körülvett Mariupolban.

Az ukrán elnöki tanácsadó úgy összegezte a különleges hadműveletet, hogy az Azov ezred jelentős erősítést kapott, a 36. egység részben elkerülte a vereséget, és második esélyhez jutott, valamint Mariupol védelmi rendszere megerősödött.

Ez történik, amikor a tisztek nem vesztik el a fejüket, és megtartják az irányítást a csapatok fölött

– írta Olekszij Aresztovics.

Mariupol megsemmisült

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be az néhány nappal ezelőtt, hogy az orosz erők az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosában 938 oktatási intézményt és körülbelül 300 kórházat semmisítettek meg az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. A város március 1-je óta blokkolva van, és így az élelmiszer-szállítmányok sem tudtak bejutni.

A legkegyetlenebb módszerekkel próbálták meg elpusztítani. Megpróbáltak megsemmisíteni mindent, amije a városnak volt. Mariupol megsemmisült

mondta Zelenszkij, aki szerint az orosz erők vegyi fegyvereket is használtak a városban.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy Mariupol a háború szíve, ott dől el minden, és minél erősebb ott az ukránok pozíciója, annál erősebb lesz az ország  keleti részén is, akkor pedig közelebb kerül hozzájuk a tárgyalás lehetősége, ráadásul előnyösebb helyzetbe kerül Moszkvával szemben.

Vadim Bojcsenko, a város polgármestere szerint több mint tízezer civil halt meg Mariupolban, ahol továbbra is 120 ezer civil él, akiknek élelmiszerre, vízre, gyógyszerre és kimenekítésre van szükségük, méghozzá azonnal.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Helyi lakosok hordják a holmijukat egy megsemmisült épület közelében Mariupol déli kikötővárosában, Ukrajnában 2022. április 10-én. Fotó: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Rovatok