Index Vakbarát Hírportál

Tizenéves lányokat erőszakoltak meg orosz katonák, többen teherbe estek

2022. április 13., szerda 10:46

Kilenc nő esett teherbe az ukrajnai Bucsa városban, miután az orosz katonák 25 nőt erőszakoltak meg. De ez még csak a jéghegy csúcsa, újabb és újabb történetek kerülnek elő az ukrán nőket érő atrocitásokról.

Egyre több, orosz katonák által elkövetett szexuális erőszakra utaló történetről számolnak be Ukrajnában. Bár a harcok ez idáig leginkább a felnőtt férfiakat érintették, látszólag egyre több gyereket és nőt von magába a háború. 

Az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok megerőszakoltak 25 nőt és lányt Bucsa városában, akik közül kilencen teherbe estek – számolt be az inews. Az áldozatok között több kiskorú is volt, a legfiatalabb 14 éves lehetett. 

Az ukrán parlament emberi jogi biztosa, Ljudmjla Deniszova szerint a nőket többször megerőszakolták egy orosz csapatok által elfoglalt ház pincéjében. 

Kilencen közülük terhesek. Az orosz katonák azt mondták nekik, hogy addig erőszakolják őket, hogy nem akarnak szexuális kapcsolatot semmilyen férfival, hogy megakadályozzák, hogy ukrán gyermekeik szülessenek

– mondta. De ez a történet csak egyike az Ukrajnából érkező tucatnyi másiknak, ahol egyre több vád érkezik az orosz csapatok által elkövetett szexuális erőszakról.

Fegyverrel kényszerítették őket aktusra

Az 50 éves Anna a BBC-nek elmondta, hogy többször fegyverrel kényszerítették szexuális aktusra, majd a férjét is meggyilkolták. Március 7-én egy katona rontott be a házukba, és elhurcolta őt egy közeli házba. 

Azt parancsolta nekem, hogy vegyem le a ruhámat, vagy lelő. Folyamatosan azzal fenyegetett, hogy megöl, ha nem teszem meg, amit mond. Aztán elkezdett megerőszakolni

– mondta a nő. A támadás közben négy másik katona is belépett, akik elvitték a támadóját. Amikor visszatért az otthonába, a jelentés szerint a férjét hasba lőtték.

A közelben egy másik nőt állítólag megerőszakoltak és meggyilkoltak, feltehetően ugyanaz a férfi, aki Annát megtámadta. Meztelen holttestét ukrán tisztviselők fedezték fel. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok